«Στην περίπτωση που το νομοσχέδιο πάρει τελικά μορφή νόμου, είναι ξεκάθαρο ότι οι τουρκογαλλικές σχέσεις θα κινηθούν σε μία πολύ διαφορετική διάσταση», δήλωσε αναφερόμενος στη χτεσινή ψηφοφορία στη γαλλική γερουσία για το νομοσχέδιο που ποινικοποιεί την άρνηση της γενοκτονίας των Αρμενίων ο Πρόεδρος της Τουρκίας, Αμπντουλάχ Γκιουλ. Ο Γκιουλ είπε ότι «η Γαλλία από χτες ανήκει στην κατηγορία των χωρών που περιορίζουν την ελευθερία έκφρασης και την ελεύθερη επιστημονική εργασία». Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις ο Γκιουλ είπε επίσης ότι «το γεγονός είναι επιπρόσθετα δυσάρεστο επειδή συνέβη ως προεκλογική επένδυση, πράγμα που μειώνει μία μεγάλη χώρα σαν τη Γαλλία».

Λόγο για «βήματα του φασισμού στην Ευρώπη» έκανε ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αναφερόμενος στην υπερψήφιση του νομοσχεδίου περί γενοκτονιών στη γαλλική γερουσία, χαρακτηρίζοντας την απόφαση «διάκριση, ρατσισμό και ξεκάθαρο βιασμό της ελευθερίας της σκέψης». Ο Τούρκος πρωθυπουργός πάντως φρόντισε να υπογραμμίσει τις «Οθωμανικές» ρίζες των προγόνων του Γάλλου Προέδρου και τόνισε πως η Άγκυρα θα περιμένει να δει την έκβαση της υπόθεσης.

Στην ομιλία που έκανε σήμερα στην κοινοβουλευτική ομάδα του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης ο Ερντογάν είπε πως το νομοσχέδιο «δεν έχει ισχύ για την Τουρκία» και σημείωσε πως «στη φάση αυτή συνεχίζουμε τις αναγκαίες πρωτοβουλίες για την προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο των Γάλλων γερουσιαστών που καταψήφισαν το νομοσχέδιο. «Δεν θα δώσουμε σε κανέναν την ευκαιρία να περηφανεύεται λέγοντας πως διαπληκτίζεται με την Τουρκία και να αποκτά πολιτικό όφελος μέσω της Τουρκίας» τόνισε ο Ερντογάν και απευθυνόμενος όπως είπε «στα εχέφρονα μέλη του γαλλικού κοινοβουλίου, στο γαλλικό λαό και στους Γάλλους διανοούμενους», είπε πως «αυτό που έγινε είναι ψηφοθηρία μέσω της εχθρότητας εναντίον της Τουρκίας. Είναι αδικία προς την ιστορία της Γαλλίας και της Ευρώπης. Όσοι σιωπούν απέναντι σε αυτές τις διακρίσεις και τις ρατσιστικές πρωτοβουλίες, θα ευθύνονται επειδή δεν θα έχουν ακούσει τα βήματα του φασισμού στην Ευρώπη».

Ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα όσα είπε ο Ερντογάν σχετικά με τον Σαρκοζί, αφού πρέπει να θεωρηθούν ευθεία βολή που μάλλον στοχεύει σε πλήγμα εναντίον του Γάλλου Προέδρου εν όψει τις προεκλογικής εκστρατείας για τις προεδρικές εκλογές στη Γαλλία. Κι αυτό με δεδομένη την ανάγκη που ενδεχομένως θα έχει ο Σαρκοζί στο δεύτερο γύρο των εκλογών από ψήφους Γάλλων εθνικιστών. «Ο προπάππος του Νικολά Σαρκοζί έχει γεννηθεί και μεγαλώσει στη Θεσσαλονίκη, δηλαδή στα τότε Οθωμανικά εδάφη. Ο παππούς του είναι από τους Εβραίους που εκδιώχθηκαν από την Ισπανία, τους οποίους αγκάλιασαν οι Οθωμανοί. Όσο και να δείχνει εχθρότητα, όσο και να κρατά ρατσιστική τάση, είναι ένα άτομο το γένος του οποίου κρατά από τους Οθωμανούς και στην πραγματικότητα η ιστορία του τέμνεται με την Τουρκία. Όση εχθρότητα και ρατσισμό και να επιδείξει, δεν θα μπορέσει να διαγράψει το παρελθόν του και να σκιάσει την Οθωμανική ανοχή». Αυτά είπε ο Ερντογάν, υπογραμμίζοντας έμμεσα τη μη αμιγώς γαλλική καταγωγή του Γάλλου Προέδρου.

Ολοκληρώνοντας την ομιλία του ο Τούρκος πρωθυπουργός είπε «είμαστε ακόμα σε φάση υπομονής. Δείχνουμε υπομονή και περιμένουμε να δούμε πώς θα ολοκληρωθεί η διαδικασία» και πρόσθεσε: «Πιστεύω ότι οι Γάλλοι φίλοι μας και ο γαλλικός λαός θα επιδείξουν ευαισθησία στις αναπτυσσόμενες διακρίσεις. Παραπέμπουμε το Σαρκοζί, τους φίλους και τους οπαδούς του στην κρίση των γαλλικού λαού».

Από τη δική της πλευρά, η κυβέρνηση της Γαλλίας προσπαθεί να ηρεμήσει τα πνεύματα. Απαντώντας στις απειλές του Τούρκου υπουργού εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου για κυρώσεις και τις κατηγορίες του εναντίον της Γαλλίας για «ανευθυνότητα», ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Αλέν Ζιπέ έκανε έκκληση να επιδειχθεί «ψυχραιμία» λέγοντας ότι «τείνει χείρα φιλίας προς αυτή τη μεγάλη οικονομική δύναμη». «Τάσσομαι υπέρ της εκτόνωσης της έντασης, είναι πολλές οι γαλλικές εταιρείες που είναι εγκαταστημένες στην Τουρκία και έχουμε σημαντικές εμπορικές και οικονομικές συναλλαγές. Έχουμε ανάγκη την Τουρκία όπως και η Τουρκία μας έχει ανάγκη. Ελπίζω ότι ο ρεαλισμός θα υπερνικήσει τα πάθη», πρόσθεσε.

Οι διμερείς οικονομικές και εμπορικές σχέσεις των δύο χωρών σημείωσαν ιδιαίτερη ανάπτυξη τα τελευταία χρόνια. Η Τουρκία είναι ο τρίτος μεγαλύτερος προορισμός των εξαγωγών της Γαλλίας εκτός ΕΕ, μετά τις ΗΠΑ και την Κίνα, ενώ η Γαλλία είναι η τρίτη μεγαλύτερη επενδυτική δύναμη στην Τουρκία. Το σύνολο των εμπορικών συναλλαγών των δύο χωρών φθάνει τα 12 δισ. ευρώ.

Περίπου 1.000 γαλλικές επιχειρήσεις έχουν εγκατασταθεί στην Τουρκία όπου απασχολούν γύρω στα 100.000 άτομα, κυρίως Τούρκους πολίτες. Η γαλλική παρουσία είναι δραστήρια σε μεγάλο φάσμα τομέων, όπως στις υποδομές για τις μεταφορές, στην επεξεργασία αποβλήτων και νερού, στην αυτοκινητοβιομηχανία, στον ασφαλιστικό τομέα κ.ά.

Μεγάλες εταιρείες όπως οι Alsthom, Lafarge, Carrefour, PSA, έχουν από χρόνια εγκατασταθεί στην Τουρκία. Η γαλλική Renault –η οποία ετοιμάζει το πρώτο ηλεκτρικό της αυτοκίνητο– είναι μια από τις μεγαλύτερες εξαγωγικές εταιρείες της Τουρκίας. Η γαλλική ΑΧΑ είναι επίσης η μεγαλύτερη ασφαλιστική εταιρεία στην Τουρκία.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook