Ο απολογισμός των νεκρών από την καταστολή στην οποία προχώρησαν οι υπηρεσίες ασφαλείας εναντίον θιβετιανών διαδηλωτών στη νοτιοδυτική Κίνα ενδέχεται να φθάνει τους έξι, υποστήριξαν κάτοικοι και πηγές της εξόριστης αντιπολίτευσης χθες.

Οι κινεζικές αρχές έχουν επιβεβαιώσει μόνο ένα θάνατο κατά την διαδήλωση της Δευτέρας στην Αυτόνομη Περιφέρεια Γκάρζε του Θιβέτ, στην επαρχία Σετσουάν.

Η κυβέρνηση στο Πεκίνο ανέφερε ότι ένας διαδηλωτής σκοτώθηκε και πέντε άνθρωποι τραυματίστηκαν όταν δεκάδες άνθρωποι, ανάμεσά τους μοναχοί, επιτέθηκαν σε αστυνομικό τμήμα και συγκρούστηκαν με αστυνομικούς• Θιβετιανοί και οργανώσεις της εξόριστης αντιπολίτευσης ανέφεραν, αντίθετα, ότι οι άνδρες των υπηρεσιών ασφαλείας άνοιξαν πυρ εναντίον ειρηνικών διαδηλωτών στην περιοχή, όπου η μειονοτική πολιτισμική ταυτότητα είναι ιδιαίτερα ισχυρή, όπως και η αντίθεση στην κινεζική διακυβέρνηση.

Έως κι έξι άνθρωποι ενδέχεται να σκοτώθηκαν από τα πυρά στην κομητεία Λουχούο (Ντράγκο στη γλώσσα των Θιβετιανών) την κινεζική Πρωτοχρονιά, όπως ανέφερε η εξόριστη κυβέρνηση του Θιβέτ καθώς και το Radio Free Asia, ένας ραδιοφωνικός σταθμός που χρηματοδοτείται από τις ομοσπονδιακές αρχές των ΗΠΑ και εκπέμπει σε εννέα ασιατικές γλώσσες. Και οι δύο πηγές επικαλέστηκαν Θιβετιανούς στην περιοχή και στην εξορία.

Η Διεθνής Εκστρατεία για το Θιβέτ, η οποία τοποθετεί τον απολογισμό στους τρεις νεκρούς, ανέφερε ότι η διαδήλωση άρχισε αφού 17 Θιβετιανοί αυτοπυρπολήθηκαν από τον Μάρτιο και διανεμήθηκαν φυλλάδια στην περιοχή με τα οποία καλούνταν οι κάτοικοι να μην εορτάσουν την κινεζική νέα χρονιά λόγω αυτών των διαβημάτων διαμαρτυρίας.

Θιβετιανοί εξόριστοι είπαν στην οργάνωση ότι η κινεζική κυβέρνηση ενέτεινε την οργή πολιτών εντείνοντας τα μέτρα ασφαλείας στην περιοχή μετά την διανομή των φυλλαδίων, που εκδήλωναν την πρόθεση του ή των συντακτών του να αυτοπυρποληθεί ή να αυτοπυρποληθούν ενόψει της νέας χρονιάς η οποία στο θιβετιανό ημερολόγιο αναμένεται να αρχίσει τον επόμενο μήνα.

Δεκάδες Θιβετιανοί απαίτησαν να τερματιστεί η διακυβέρνηση από την Κίνα και να επιστρέψει ο Δαλάι Λάμα όταν οι άνδρες των κινεζικών υπηρεσιών ασφαλείας άνοιξαν πυρ «αδιακρίτως», υποστήριξε το εξόριστο θιβετιανό κοινοβούλιο.

«Όταν φτάσαμε στο αστυνομικό τμήμα η αστυνομία άνοιξε πυρ εναντίον μας με αυτόματα όπλα», δήλωσε ένας μοναχός, που είπε ότι έλαβε μέρος στην διαδήλωση, στο Radio Free Asia. «Χρησιμοποίησαν επίσης πυροσβέστες και δακρυγόνα για να διασκορπίσουν το πλήθος», πρόσθεσε.

Όπως μετέδωσε το Radio Free Asia, επικαλούμενο ανθρώπους που είπαν ότι έλαβαν μέρος στην κινητοποίηση, περίπου 30 διαδηλωτές τραυματίστηκαν και εκατοντάδες τέθηκαν υπό κράτηση. Διαδηλωτές επιτέθηκαν σε κινεζικά καταστήματα κι εγκαταστάσεις, πάντα σύμφωνα με τις μαρτυρίες αυτές.

Από την πλευρά της η κινεζική κυβέρνηση κατηγόρησε υποστηρικτές της ανεξαρτησίας του Θιβέτ «από το εξωτερικό» ότι διασπείρουν ψευδείς φήμες και παραποιούν την αλήθεια.

«Η κινεζική κυβέρνηση, όπως πάντοτε, θα καταπολεμά την εγκληματικότητα και θα τηρεί αποφασιστικά την ομαλότητα (και) την δημόσια τάξη», δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Κίνας Χονγκ Λέι.

«Οι προσπάθειες των φιλοθιβετιανών αποσχιστικών οργανώσεων που εδρεύουν στο εξωτερικό να παραποιήσουν την αλήθεια και να δυσφημίσουν την κινεζική κυβέρνηση δεν θα επιτύχουν», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος του κινεζικού ΥΠΕΞ.

Σύμφωνα με το Πεκίνο, μια «συμμορία» επιτέθηκε και προκάλεσε ζημιές σε καταστήματα κι ένα αστυνομικό τμήμα ενώ κατέστρεψε δύο περιπολικά της αστυνομίας και δύο ασθενοφόρα.

Η οργάνωση Ελευθερώστε το Θιβέτ ανέφερε ότι επεισόδια κατεγράφησαν επίσης χθες στη γειτονική περιφέρεια Άμπα (Νγκάμπα στη γλώσσα των Θιβετιανών), όπου οι υπηρεσίες ασφαλείας έκαναν χρήση δακρυγόνων.

Η κινεζική κυβέρνηση ανέφερε ότι η κατάσταση έχει τεθεί υπό έλεγχο, αλλά εξόριστοι Θιβετιανοί είπαν ότι η ένταση συνεχίζεται. Περίπου 6.000 μειονοτικοί έχουν συγκεντρωθεί σε μοναστήρι στο Ντράγκο, όπου μεταφέρθηκαν 32 τραυματίες από τα επεισόδια της Δευτέρας, σύμφωνα με το Radio Free Asia. Κατά την ίδια πηγή οι τραυματίες αποφεύγουν να πάνε σε νοσοκομεία λόγω του φόβου ότι θα συλληφθούν.