Στα νότια και ανατολικά της περίφημης «γραμμής της Σητείας» εστιάζουν το ενδιαφέρον τους οι αμερικανοί της Noble Energy και οι ισραηλινοί τη Delek, σύμφωνα με πληροφορίες από τις μέχρι στιγμής επαφές που έχουν γίνει με τις ελληνικές αρχές.

Η περιοχή στην οποία επικεντρώνεται το αμερικανοϊσραηλινό ενδιαφέρον αφορά την περίφημη λεκάνη του Ηροδότου, δηλαδή τη μοναδική περιοχή νοτίως της Κρήτης, για την οποία υπάρχουν αξιόπιστα σεισμικά στοιχεία από παλαιότερες έρευνες. Συγκεκριμένα στη λεκάνη του Ηροδότου είχαν πραγματοποιηθεί στο παρελθόν γεωλογικές και σεισμικές έρευνες από το νορβηγικό ινστιτούτο TGS, ένα από τα πλέον εξειδικευμένα στην αγορά των γεωλογικών ερευνών στον κόσμο. Και η έρευνα διαπίστωσε την ύπαρξη στοιχείων για ιζήματα και έφερε στο φως έμμεσες αποδείξει για πετρελαϊκά συστήματα.

Ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες σύμφωνα με δημοσίευμα στο energypress.gr, θέλουν επιπρόσθετα η συγκεκριμένη περιοχή να έχει εκ νέου χαρτογραφηθεί, στο πλαίσιο των ερευνών που έγιναν από την Κύπρο, καθώς η λεκάνη του Ηροδότου βρίσκεται στη θαλάσσια περιοχή βορειοδυτικά της Κύπρου, δηλαδή στο νοητό θαλάσσιο σύνορο της Ελλάδας με την Κύπρο.

Εκτός χάρτη

Θυμίζουμε ότι στο πλαίσιο της πρόσκλησης που έχει κάνει το ΥΠΕΚΑ για τη διενέργεια σεισμικών ερευνών στη Δυτική Ελλάδα και νότια της Κρήτης, έχει εκδοθεί συγκεκριμένος χάρτης, βάσει του οποίου οι ενδιαφερόμενες εταιρείες θα προσέλθουν να κάνουν έρευνες σε καθορισμένες περιοχές. Με βάση λοιπόν το χάρτη αυτό, που εκδόθηκε σε συνεργασία με το ΥΠΕΞ, η περιοχή του Ηροδότου, βρίσκεται εκτός των σημείων που μπορεί κάποιος να ερευνήσει. Και αυτό γιατί έχει χαραχθεί μια γραμμή νότια της Σητείας, όπου βρίσκεται και το ακρότατο σημείο που παραχωρείται προς έρευνα. Ο χάρτης των ερευνών, εκτείνεται στο τόξο που ξεκινά από το Ιόνιο, κατευθύνεται νότια της Πελοποννήσου και της Κρήτης και σταματά στη γραμμή της Σητείας.

ΑΟΖ

Η γραμμή της Σητείας χαράχτηκε από την πλευρά της κυβέρνησης καθώς η πρόθεση του ΥΠΕΚΑ ήταν να προχωρήσουν οι έρευνες και να αναπτυχθεί η αγορά του πετρελαίου, μακριά από πιθανές πολιτικές ή διπλωματικές διελκυστίνδες. Είναι χαρακτηριστικό ότι για να προχωρήσουν έρευνες στο κοίτασμα του Ηροδότου, θα πρέπει Ελλάδα και Κύπρος να προχωρήσουν στην ανακήρυξη Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook