Υπέρ της οικονομικής δικαιοσύνης τάχθηκε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, στη διάρκεια της ομιλίας του για την Κατάσταση του Έθνους, ενώπιον των μελών του Κογκρέσου. Αφού τόνισε την ανάγκη για «μία οικονομία που δουλεύει για όλους», ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε ότι προτίθεται να επιβάλει ελάχιστο φορολογικό συντελεστή της τάξης του 30% σε εισοδήματα άνω του 1 εκατ. δολαρίων ετησίως. «Πείτε το ταξικό πόλεμο, όμως για τους Αμερικανούς πολίτες είναι κοινή λογική» ανέφερε χαρακτηριστικά. Από την ομιλία δεν έλειψαν και οι προειδοποιήσεις προς την Τεχεράνη, αναφορικά με το πυρηνικό της πρόγραμμα. «Μία ειρηνική απόφαση είναι εφικτή, αλλά οι ΗΠΑ κρατούν όλες τις επιλογές στο τραπέζι» διεμήνυσε ο Μπ.Ομπάμα.

Η ομιλία του Μπ.Ομπάμα στο ελεγχόμενο από τους Ρεπουμπλικάνους Κογκρέσο είχε σαφές προεκλογικό ύφος, εν όψει της αναμέτρησης του Νοεμβρίου. «Μπορούμε είτε να αρκεστούμε σε μία χώρα όπου ένας μικρός αριθμός ανθρώπων τα καταφέρνει μια χαρά, όταν η πλειονότητα των Αμερικανών αντιμετωπίζει μεγάλες δυσκολίες, είτε να αποκαταστήσουμε μία οικονομία όπου όλοι αντιμετωπίζονται δίκαια, όλοι έχουν το μερίδιο που τους αναλογεί και όλοι παίζουν με τους ίδιους κανόνες» είπε.

«Αυτό που διακυβεύεται δεν είναι οι αξίες των Δημοκρατικών ή των Ρεπουμπλικάνων, αλλά οι αξίες των Αμερικανών. Αυτές πρέπει να αναμορφώσουμε» τόνισε, επισημαίνοντας ότι η αμερικανική οικονομία δείχνει σημάδια ανάκαμψης μετά την ύφεση της διετίας 2008-2009. Παράλληλα, προειδοποίησε τις τάξεις των Ρεπουμπλικάνων ότι θα πολεμήσει όποιους επιχειρήσουν να σταθούν εμπόδιο στις προσπάθειες για οικονομική δικαιοσύνη και «θα αντιταχθώ σε κάθε προσπάθεια να επιστρέψουν οι ΗΠΑ στις πολιτικές που οδήγησαν στην οικονομική κρίση».

Στο σημείο αυτό επανέλαβε την πρόθεσή του να θέσει σε εφαρμογή τον λεγόμενο «νόμο Μπάφετ», που στερεί από τους εκατομμυριούχους το προνόμιο να πληρώνουν λιγότερους φόρους σε σχέση με τους υπόλοιπους Αμερικανούς εργαζομένους.

Αφού δεσμεύτηκε ότι δεν θα υπάρξει αύξηση της φορολογίας για όσους έχουν ετήσιο εισόδημα ώς 250.000 δολάρια, ο Αμερικανός πρόεδρος ανακοίνωσε: «Όσοι κερδίζουν πάνω από 1 εκατ. δολάρια ετησίως θα πρέπει να φορολογούνται με ποσοστό τουλάχιστον 30%».

«Πείτε το ταξικό πόλεμο, αν θέλετε. Όμως το να ζητήσεις από έναν δισεκατομμυριούχο να πληρώσει τουλάχιστον όσο πληρώνει η γραμματέας του, αυτό οι Αμερικανοί το θεωρούν κοινή λογική» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Παρουσιάζοντας τα σχέδιά του για την αναμόρφωση της οικονομίας, ο Μπ.Ομπάμα πρότεινε μεταξύ άλλων και την αναχρηματοδότηση στεγαστικών δανείων με χαμηλότερα επιτόκια, αλλά και φορολογικές μεταρρυθμίσεις με στόχο να γίνει λιγότερο ελκυστική η μεταφορά αμερικανικών εταιρειών στο εξωτερικό.

Ακόμη, είπε ότι θα εντείνει τις προσπάθειες να αντιμετωπιστεί στον εμπορικό τομέα η πειρατεία εκ μέρους των Κινέζων, διευκρινίζοντας πως «περισσότεροι από χίλιοι Αμερικανοί έχουν σήμερα δουλειά γιατί σταματήσαμε τις τεράστιες εισαγωγές ελαστικών από την Κίνα». Ο Ομπάμα ανακοίνωσε, επίσης, τη δημιουργία ειδικής επιτροπής που θα διερευνά τις «αθέμιτες εμπορικές πρακτικές χωρών, όπως η Κίνα».

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του, και αφού εξέφρασε την ικανοποίηση του τόσο για την απομάκρυνση των Αμερικανών στρατιωτών από το Ιράκ όσο και για το γεγονός ότι ο Μπιν Λάντεν δεν είναι πλέον πρόβλημα για τις ΗΠΑ, ο Μπ.Ομπάμα πρότεινε το ήμισυ της εξοικονόμησης των χρημάτων από το τέλος της πολεμικής εμπλοκής στο Ιράκ και το Αφγανιστάν να διοχετευτούν σε έργα υποδομής της χώρας.

Για το Ιράν


Αναφερόμενος στο πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, ο Αμερικανός πρόεδρος υποστήριξε ότι είναι ακόμα εφικτή μία ειρηνική απόφαση, αλλά οι ΗΠΑ κρατούν «όλες τις επιλογές» στο τραπέζι.

«Για να μην υπάρχει αμφιβολία: η Αμερική είναι αποφασισμένη να αποτρέψει το Ιράν να αποκτήσει πυρηνικά όπλα και κρατώ όλες τις επιλογές στο τραπέζι για την επίτευξη του στόχου αυτού. Ωστόσο μια ειρηνική απόφαση στο θέμα αυτό είναι ακόμη εφικτή» δήλωσε.

«Ο κόσμος που προηγουμένως ήταν διχασμένος σε σχέση με τον τρόπο διαχείρισης του ιρανικού πυρηνικού προβλήματος, τώρα πλέον δεν είναι» τόνισε, μία ημέρα μετά την απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης για επιβολή εμπάργκο στο ιρανικό πετρέλαιο, το οποίο η Κίνα συνεχίζει να αγοράζει.

Σύμφωνα με τον Αμερικανό πρόεδρο, το Ιράν είναι «πιο απομονωμένο από ποτέ» και η πίεση στο καθεστώς «δεν να μειωθεί¬.

Το Ισραήλ, βασικός σύμμαχος των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή, άφησε να εννοηθεί πως δεν αποκλείει μια στρατιωτική επιχείρηση προκειμένου να αποτρέψει το Ιράν να αποκτήσει πυρηνικά όπλα, μια προοπτική που η Ουάσινγκτον προσπαθεί να αποφύγει.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, «αν το Ιράν αλλάξει πορεία και στο εξής πληροί τις (διεθνείς) του υποχρεώσεις, μπορεί να ενταχθεί στην κοινωνία των εθνών».

(in.gr)