Ομάδα χειρουργών σε πανεπιστημιακό νοσοκομείο της Αττάλειας πραγματοποίησε την πρώτη τριπλή μεταμόσχευση άκρων, κατά την οποία δύο χέρια και ένα πόδι συνδέθηκαν σε έναν 34χρονο που είχε ακρωτηριαστεί σε ηλεκτροπληξία.

Το εντυπωσιακό είναι ότι μια δεύτερη ομάδα του ίδιου νοσοκομείου πραγματοποίησε ταυτόχρονα την πρώτη μεταμόσχευση προσώπου στην Τουρκία.

Παγκόσμια πρώτη

Στις δύο επεμβάσεις χρησιμοποιήθηκαν μοσχεύματα από τον ίδιο δότη, ο οποίος απεβίωσε το Σάββατο.

«Σήμερα βάλαμε την υπογραφή μας σε μια παγκόσμια επιτυχία» δήλωσε στους δημοσιογράφους ο δρ Ισραφίλ Κουρτζεπχέ, διευθυντής του νοσοκομείου στο Πανεπιστήμιο της Μεσογείου. «Είναι η πρώτη φορά που μεταμοσχεύονται σε έναν ασθενή δύο χέρια και ένα πόδι» είπε.

Και οι δύο ασθενείς βρίσκονται σε «καλή κατάσταση» και αναρρώνουν στη μονάδα εντατικής θεραπείας, ανέφερε ο Δρ Ομέρ Οζκάν, επικεφαλής των δύο χειρουργικών ομάδων.

«Και στις δύο περιπτώσεις, έχουμε μπροστά μας μια κρίσιμη περίοδο 10 με 15 ημερών. Αν τα καταφέρουμε θα γράψουμε ιστορία» δήλωσε.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Anadolu, λήπτης των τριών άκρων είναι ένας 34χρονος που είχε χάσει τα δύο χέρια και ένα πόδι σε ηλικία 11 ετών, όταν έπαθε ηλεκτροπληξία στις γραμμές ηλεκτροδότησης.

Λήπτης του νέου προσώπου είναι ένας έφηβος που υπέστη εγκαύματα ως μωρό όταν πήρε φωτιά το σπίτι του.

Διπλές μεταμοσχεύσεις

Η πρώτη διπλή μεταμόσχευση χεριών στον κόσμο πραγματοποιήθηκε το 2008 στη Γερμανία, ενώ η πρώτη διπλή μεταμόσχευση χεριών ολοκληρώθηκε με επιτυχία το 2011 στην Ισπανία.

Μέχρι σήμερα έχουν πραγματοποιηθεί επίσης περισσότερες από δέκα ολικές μεταμοσχεύσεις προσώπου, η πρώτη από τις οποίες ανακοινώθηκε το 2005 στη Γαλλία.

Οι μεταμοσχεύσεις άκρων και προσώπων παραμένουν αμφιλεγόμενες σε ορισμένες χώρες, δεδομένου ότι δεν είναι απαραίτητες για την επιβίωση του ασθενή και ενέχουν τον κίνδυνο απόρριψης των μοσχευμάτων ή εμφάνισης ψυχολογικών προβλημάτων.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook