Αυξήθηκαν κατά 3,3 δισ. ευρώ το 2011 τα ανείσπρακτα χρέη των φορολογούμενων προς το δημόσιο, όπως αναφέρει σε άρθρο του το capital.gr. Παρά τα εντατικά και σκληρά μέτρα που ελήφθησαν πέρυσι για να εξαναγκασθούν οι οφειλέτες να περάσουν από το δημόσιο ταμείο, η δεξαμενή των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το δημόσιο συνεχίζει να διογκώνεται φθάνοντας στο τέλος του 2011 στο αστρονομικό ποσό των 44,8 δισ. ευρώ. 

Έμπειρα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών αποδίδουν την αύξηση στην εντεινόμενη ύφεση της οικονομίας που αναγκάζει ακόμη και συνεπείς τα προηγούμενα χρόνια φορολογούμενους να προχωρούν σε στάση πληρωμών προς την εφορία. Παράλληλα, σημαντικό μέρος των αυξημένων οφειλών προέρχεται από τη βεβαίωση μεγάλων προστίμων για φοροδιαφυγή τα οποία όμως δεν εξοφλούνται από τους παραβάτες. 

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες του Capital.gr από το υπουργείο Οικονομικών, το 2010 το σύνολο των ληξιπρόθεσμων οφειλών των φορολογούμενων προς τις εφορίες και τα τελωνεία ανερχόταν στο ποσό των 41,5 δισ. ευρώ. Στο τέλος του 2011 τα ανείσπρακτα χρέη ανήλθαν στο αστρονομικό ποσό των 44,8 δισ. ευρώ, δηλαδή αυξήθηκαν κατά 3,3 δισ. ευρώ ή 8%. Η αύξηση αυτή θεωρείται εξαιρετικά μεγάλη καθώς το 2011 επιβλήθηκε σειρά νέων φόρων και ελήφθησαν πρωτοποριακά μέτρα για την καταπολέμηση του φαινομένου της μη πληρωμής και απόδοσης φόρων στο δημόσιο. Συγκεκριμένα, εντός του 2011: 

-ξεκίνησαν οι συλλήψεις και η παραπομπή στη δικαιοσύνη με τη διαδικασία του αυτοφώρου όσων χρωστούν στο δημόσιο ποσά άνω των 150.000 ευρώ από φόρο εισοδήματος και άλλους φόρους και άνω των 75.000 ευρώ από Φόρο Προστιθέμενης Αξίας. 

-δόθηκαν στη δημοσιότητα τα ονόματα των νομικών προσώπων που χρωστούν στο δημόσιο άνω των 150.000 ευρώ ενώ προαναγγέλθηκε με τη μορφή τελεσιγράφου και η δημοσιοποίηση των ονομάτων των φυσικών προσώπων που χρωστούν μεγάλα ποσά στο δημόσιο (τελικά δόθηκαν στη δημοσιότητα την περασμένη Κυριακή) 

-εντατικοποιήθηκαν οι προσπάθειες για τη λήψη μέτρων αναγκαστικής είσπραξης από τις εφορίες, όπως είναι οι κατασχέσεις στα χέρια τρίτων (κατάσχεση μισθών, συντάξεων, εισοδημάτων από ενοίκια). Στο πλαίσιο αυτό δημιουργήθηκε και ειδική ομάδα δράσης στο υπουργείο Οικονομικών καθώς νέα εξειδικευμένη διεύθυνση για τις δημόσιες εισπράξεις. 

-ήταν σε ισχύ καθ’ όλη της διάρκεια του έτους ευνοϊκή ρύθμιση για την εξόφληση των ληξιπρόθεσμων οφειλών σε έως και 48 δόσεις. Μάλιστα τον περασμένο Ιούλιο η ρύθμιση επικαιροποιήθηκε επί το ευνοϊκότερο προκειμένου να προσελκύσει περισσότερους οφειλέτες στο δημόσιο ταμείο. 

Για να αντιμετωπίσει την αρνητική κατάσταση στο μέτωπο των ληξιπρόθεσμων οφειλών το υπουργείο Οικονομικών έχει αναθέσει σε ιδιωτικές εισπρακτικές εταιρείες το «κυνήγι» των οφειλετών. Πρόκειται για δικηγορικά γραφεία, ελεγκτικές και εισπρακτικές εταιρείες που θα αμείβονται ανάλογα με το εισπρακτικό αποτέλεσμα που θα έχουν για το δημόσιο οι υπηρεσίες που παρέχουν.

Πηγή:www.capital.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook