Διαβεβαιώσεις προς τους καταναλωτές που έχουν πληρώσει το Ειδικό Τέλος Ακινήτων ότι η καταβολή του ποσού προς το Δημόσιο «θα γίνει κανονικά και δεν συντρέχει κανένας λόγος ανησυχίας για τους πελάτες που το έχουν εξοφλήσει» παρέχουν με σημερινή ανακοίνωση οι εταιρείες Energa και Hellas Power. Προαναγγέλλουν επίσης προσφυγή στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού, κατά των αποφάσεων για την απαγόρευση συμμετοχής τους στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας.

Οι συμβάσεις των δύο εταιρειών με τον διαχειριστή του Συστήματος Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας καταγγέλθηκαν χθες και από τα μεσάνυχτα σήμερα οι πελάτες τους μεταφέρθηκαν στη Δ.Ε.Η.. Σε σημερινή ανακοίνωση οι δύο εταιρείες, που έχουν κοινή ιδιοκτησία, αναφέρουν ότι η αγορά ηλεκτρικής ενέργειας επιστρέφει στο μονοπωλιακό καθεστώς που ίσχυε μέχρι και πριν από μερικά χρόνια και θέτουν ερωτήματα για την ευκολία, όπως υποστηρίζουν, με την οποία «οι Ρυθμιστικές Αρχές και η πολιτική ηγεσία αυτής της χώρας αποφασίζουν να κλείσουν μια αγορά, τη στιγμή που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η τρόικα ζητούν και επιβάλλουν το άνοιγμά της».

«Υπάρχουν βάσιμες πληροφορίες ότι δύο ακόμα εταιρείες του κλάδου πρόκειται να διαγραφούν από το Μητρώο του ΔΕΣΜΗΕ και να γίνει καταγγελία της σύμβασής τους» αναφέρεται στην ίδια ανακοίνωση. «Με αυτό τον τρόπο γίνεται πολύ πιο εύκολο για τη ΔΕΗ να προχωρήσει σε νέα αύξηση τιμών, χωρίς να υπάρχει ανταγωνισμός. Από την άλλη πλευρά μια εταιρεία που κατέχει το 100% της αγοράς έχει πολύ μεγαλύτερη διαπραγματευτική αξία κατά τη διαδικασία πώλησής της».