Σε αγορά – ασανσέρ των τραπεζικών μετοχών έχουν μετατρέψει την Αθήνα τα ελληνικά κεφάλαια καθώς ακόμη και οι traders έχουν εκπλαγεί από τις ακραίες διακυμάνσεις τραπεζών οι οποίες από το -17% την επόμενη ημέρα κοντεύουν να κλειδώσουν στο 22%.

Είναι προφανές, όμως, δια γυμνού οφθαλμού ότι οι τραπεζίτες που στήριξαν την άνοδο ποντάρουν σε μια λύση με το PSI, αλλά και με την Blackrock. Από την άλλη πλευρά, μια λύση με τα ομόλογα θα οδηγήσει στην ανακεφαλαιοποίηση γι ΄αυτό οι τράπεζες θα χρειαστούν αυξήσεις κεφαλαίου. Και σε μια αγορά χωρίς συναλλαγές δεν μπορούν να γίνουν αυξήσεις κεφαλαίου…

Η Οδός Αθηνών λοιπόν, κόντρα στις αγορές της Ευρώπης εκτινάχθηκε σήμερα στις 737,26 μονάδες σημειώνοντας άνοδο 4,81%, ενώ τη Δευτέρα έκλεινε στο +5% και χτες στο -5%... Αντίθετα, οι ευρωπαϊκές αγορές μετά από ένα αρχικό ανοδικό άνοιγμα, σημείωναν πτώση με το ευρώ να κινείται πτωτικά στα 1,2959 δολάρια- ενώ πριν είχε φθάσει πάλι στα 1,30 δολάρια.

Πρωταγωνιστές της ανόδου – όπως και της χθεσινής διόρθωσης- ήταν η Alpha Βank η οποία έκλεισε με άνοδο 20,71% στα 0,88 λεπτά, έξι λεπτά υψηλότερα από την σχέση ανταλλαγής με την Eurobank.
Χθες, η Alpha Bank έχασε 5,20%, ενώ σωρευτικά σε μια εβδομάδα έχει καταγράψει απόδοση 88% με την Eurobank να ακολουθεί με απόδοση με απόδοση 82%. Η Eurobank έχασε χθες 9,8% και σήμερα έκλεισε με άνοδο 18,95% και η Εθνική, που χτες έχασε 13%, έκλεισε σήμερα στα 2,04 ευρώ με άνοδο 12,71%.

Κέρδη 21,13% για την Τράπεζα Πειραιώς και 11,8% για το Ταχυδρομικό.

Εκτός από τις τράπεζες κέρδη 5,48% για τον ΟΤΕ – μια μετοχή η οποία επίσης συμμετέχει στο «τραμπολίνο». Στα 63,7 εκατ. ευρώ ανήλθαν οι συνολικές συναλλαγές ποσό που είναι τριπλάσιο σχεδόν από τον τζίρο που γινόταν πριν 2 εβδομάδες.

Όλα αυτά όταν οι διεθνείς αγορές υποχωρούν από 0,5% έως 1% (όως και το ευρώ που βρίσκεται κάτω από τα 1,2970 δολάρια) ενώ μεγάλα ειδησεογραφικά πρακτορεία, όπως το Reuters και το Dow Jones, μεταδίδουν ότι ο επικεφαλής του IIF κ. Τσαρλς Νταλάρα έρχεται και πάλι αύριο στην Αθήνα για ένα νέο γύρο επαφών, μετά τις συζητήσεις που διεξήχθησαν σήμερα στο Παρίσι με ξένους και Έλληνες τραπεζίτες για το “κούρεμα”, με φόντο και τις εντεινόμενες πιέσεις (διαβάστε εδώ σχετικά) της Ευρωζώνης για λύση.

Την ίδια ώρα, η επικεφαλής του ΔΝΤ κ. Κριστίν Λαγκάρντ ουσιαστικά καλεί σε συμμετοχή στη λύση, πέραν των ιδιωτικών τραπεζών, και τους επίσημους κατόχους ελληνικών ομολόγων (διαβάστε εδώ σχετικά) ενώ συντηρείται η πίεση και προς την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, προκειμένου να δεχθεί και εκείνη ανταλλαγή ομολόγων.


protothema.gr