Στις αρχές Φεβρουαρίου αναμένεται η πρώτη προκήρυξη στο πλαίσιο του προγράμματος πεντάμηνης απασχόλησης ανέργων σε δημοτικά έργα. Οι πρώτες 15.000 – 20.000 προσλήψεις θα πρέπει να αναμένονται έως τα τέλη Φεβρουαρίου.

Όπως ανακοινώθηκε σε κοινή συνέντευξη Τύπου της ηγεσίας των υπουργείων Εσωτερικών και Εργασίας, μέχρι τα τέλη του 2014 θα διατεθούν 200 εκατομμύρια ευρώ από κονδύλια του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου για απασχόληση ανέργων στο πλαίσιο εκτέλεσης έργων αυτεπιστασίας σε δήμους και νομικά τους πρόσωπα.

Η διάθεση των κονδυλίων θα γίνει με βάση Ετήσιο Κυλιόμενο Πίνακα Κατάταξης Ανέργων του ΟΑΕΔ ενώ οι προσλήψεις θα γίνουν στο πλαίσιο του προγράμματος ΑΚΣΙΑ (Αυτοδιοίκηση- Κοινωνική Συνοχή- Ισόρροπη Ανάπτυξη). Σε μια τριετία αναμένεται να δημιουργηθούν 120.000 θέσεις εργασίας πεντάμηνης διάρκειας, έκαστη.

Η σχετική ΚΥΑ των υπουργείων Εσωτερικών και Εργασίας αναμένεται σύντομα, ενώ ο ΟΑΕΔ έχει ετοιμάσει τον ηλεκτρονικό πίνακα κατάταξης των ανέργων και έχει ήδη εξασφαλίσει τη σχετική έγκριση από το ΑΣΕΠ.

Στη συνέντευξη Τύπου διευκρινίστηκαν οι όροι, οι προδιαγραφές και οι αποδοχές των ανέργων που θα απασχοληθούν σε όλους τους δήμους της χώρας για έργα μικρής και μεσαίας κλίμακας που αφορούν υποδομές, υποστήριξη ορεινών όγκων, προστασία περιβάλλοντος κ.ά.

Θα απασχοληθούν οκτώ ειδικότητες: εργάτες γενικών καθηκόντων, ελαιοχρωματιστές, ηλεκτρολόγοι, οδηγοί, οικοδόμοι, σιδεράδες, υδραυλικοί και διαχειριστές μηχανημάτων.

Όπως προαναφέρθηκε, η απασχόληση θα είναι πεντάμηνη και κάθε άνεργος θα αμείβεται με 135 ημερομίσθια το χρόνο. Οι μηνιαίες αποδοχές θα είναι 770 ευρώ μεικτά και 625 ευρώ καθαρά. Η επιλογή θα γίνεται αυτόματα από Ετήσιο Κυλιόμενο Πίνακα Κατάταξης Ανέργων του ΟΑΕΔ και δεν θα υπάρχει ανθρώπινη παρεμβολή.

protothema.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook