Ο ΟΗΕ εξέφρασε χθες την ανησυχία του για τις «επαναστατικές ταξιαρχίες» που δρουν στη Λιβύη, τις οποίες κατηγορεί ότι προκάλεσαν τις συγκρούσεις που σημειώθηκαν στην πόλη Μπάνι Ουάλιντ και ότι κρατούν χιλιάδες ανθρώπους σε μυστικές φυλακές, όπως δήλωσαν σήμερα δύο αξιωματούχοι του οργανισμού.

Η Ύπατη Αρμοστής για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Νάβι Πιλάι υπογράμμισε ότι η λιβυκή κυβέρνηση «δεν ασκεί αποτελεσματικό έλεγχο» σε αυτές τις «επαναστατικές ταξιαρχές» που πολέμησαν κατά των στρατευμάτων του εκλιπόντος ηγέτη της Λιβύης Μουάμαρ Καντάφι, αλλά δεν έχουν ενσωματωθεί με τον τακτικό στρατό της χώρα.

Η Πιλάι εξέφρασε «τη βαθιά ανησυχία μου για τις συνθήκες κράτησης όσων κρατούν οι ταξιαρχίες», ανάμεσά τους «ένας μεγάλος αριθμός ανθρώπων από την υποσαχάρια Αφρική», οι οποίοι κατηγορούνται ότι υποστήριζαν τον Καντάφι. Οι υπηρεσίες του ΟΗΕ έχουν λάβει «ανησυχητικές πληροφορίες για βασανιστήρια» σε μυστικά κέντρα κράτησης, πρόσθεσε η Ύπατη Αρμοστής.

«Όλα τα κέντρα κράτησης πρέπει να τεθούν υπό τον έλεγχο» της κυβέρνησης της Τρίπολης υπογράμμισε. Η Πιλάι εκτίμησε επίσης ότι τα όπλα που διαθέτουν αυτές οι ταξιαρχίες «αποτελούν απειλή για τα ανθρώπινα δικαιώματα».

Από τη μεριά του ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ στη Λιβύη Ίαν Μάρτιν κατηγόρησε αυτές τις ταξιαρχίες για τα αιματηρά επεισόδια που σημειώθηκαν πρόσφαρα στην Μπάνι Ουάλιντ, πρώην προπυργίου των δυνάμεων του καθεστώτος του Μουάμαρ Καντάφι, και στην Τρίπολη.

«Αν και οι αρχές κατάφεραν να ελέγξουν αυτά τα επεισόδια (...) είναι πάντα πιθανό