Παρά τον θάνατο του Οσάμα μπιν Λάντεν και του ισλαμιστή αμερικανο-υεμενίτη Ανουάρ αλ Αουλάκι, η εξτρεμιστική οργάνωση Αλ Κάιντα παραμένει «μια πραγματική απειλή για τις ΗΠΑ», δήλωσε χθες σε τηλεοπτική συνέντευξή του ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Λίον Πανέτα.

Το τηλεοπτικό δίκτυο CBS μετέδωσε αποσπάσματα της συνέντευξης του Πανέτα, η οποία θα προβληθεί την Κυριακή, στην οποία ο αρχηγός του Πενταγώνου αναφέρεται στη στρατηγική των ΗΠΑ για την αντιμετώπιση της Αλ Κάιντα.

«Θα καταδιώξουμε τα μέλη της Αλ Κάιντα όπου κι αν βρίσκονται», τονίζει ο Πανέτα στη συνέντευξή του.

«Είναι σαφές ότι είμαστε αντιμέτωποι με την Αλ Κάιντα στο Πακιστάν. Είμαστε επίσης αντιμέτωποι με τα παρακλάδια της Αλ Κάιντα στην Υεμένη, τη Σομαλία, τη βόρεια Αφρική...», υπογραμμίζει ο αρχηγός του Πενταγώνου.

Στη ερώτηση εάν οι ΗΠΑ έχουν καταφέρει να νικήσουν την εξτρεμιστική αυτή οργάνωση, ο Πανέτα απαντά: «Όχι ακόμα».

«Τα μέλη της παραμένουν πραγματική απειλή», πρόσθεσε τονίζοντας ωστόσο ότι οι αμερικανικές δυνάμεις «έχουν καταφέρει ισχυρό πλήγμα στην ηγεσία του δικτύου».

Από τη λίστα με τα ονόματα των κυριότερων ηγετών της Αλ Κάιντα, όπως αυτή καθορίστηκε μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου, ένας μόνο ζει: ο Αϊμάν αλ-Ζαουάχρι, ο οποίος είναι ο ηγέτης της οργάνωσης μετά το θάνατο του Οσάμα μπιν Λάντεν σε επιχείρηση των αμερικανικών δυνάμεων στο Πακιστάν.