Οι τεχνητές γλυκαντικές ουσίες είναι πλέον πολύ γνωστές και για πολλούς αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της διατροφής τους. Χρησιμοποιούνται ως υποκατάστατα της ζάχαρης για τη γλύκανση τροφίμων ή σε ειδικά προϊόντα που προορίζονται για διαβητικούς ή για κάποιες επιθυμητές δίαιτες.

Οι ουσίες αυτές αν και είναι πιο γλυκές από τη ζάχαρη, δεν αφομοιώνονται από τον οργανισμό. Τέτοιες ουσίες είναι η σακχαρίνη, η ασπαρτάμη, η ακελσουφάμη-Κ, η σουκραλόζη και το κυκλαμικό οξύ.

Στο άρθρο αυτό θα αναφερθούμε στο κυκλαμικό οξύ, το οποίο είναι γνωστό και με τον κωδικό Ε-952. Το κυκλαμικό οξύ είναι μια τεχνητή γλυκαντική ουσία, 30 με 50 φορές πιο γλυκιά από τη ζάχαρη, καθιστώντας το το λιγότερο εμπορικό τεχνητό γλυκαντικό. Μερικοί άνθρωποι νιώθουν πως έχει μια δυσάρεστη γεύση, αλλά, σε γενικές γραμμές, σε μικρότερο βαθμό από ό,τι η ζαχαρίνη και η ακετοσουλφάμη-Κ.

Στις 18 Οκτωβρίου του 1969, το F.D.A. απαγόρευσε την πώλησή του στις Ηνωμένες Πολιτείες, αφού αναφέρεται ότι μεγάλες ποσότητες των κυκλαμικών παραγώγων θα μπορούσε να προκαλέσει βλάβη στο ήπαρ, καρκίνο της ουροδόχου κύστης, μεταλλάξεις και γενετικές ανωμαλίες ή και μείωση της τεστοστερόνης. Τον ίδιο μήνα, το κυκλαμικό είχε εγκριθεί για χρήση στο Ηνωμένο Βασίλειο και εξακολουθεί να χρησιμοποιείται σε χαμηλά θερμιδικά ποτά. Εξακολουθεί να είναι διαθέσιμο χωρίς περιορισμούς στο Ηνωμένο Βασίλειο, την Ευρώπη, αλλά και στη χώρα μας αφού αποτελεί συστατικό πολλών αναψυκτικών. Δεδομένου ότι το κυκλαμικό είναι σταθερό στη θερμότητα, διατίθεται στην αγορά και για μαγειρική χρήση. Εμπορικά, είναι διαθέσιμο ως Sucaryl.

Επειδή η χρήση του κυκλαμικού οξέος, αλλά και όλων των τεχνητών γλυκαντικών, είναι αμφιλεγόμενη, τα ποτά εκείνα που τα περιέχουν υποτίθεται πως καταναλώνονται μόνο σε περιπτώσεις δίαιτας και δεν αποτελούν καθημερινή συνήθεια, γι’ αυτό και η κατανάλωσή τους δεν ενοχοποιείται. Άλλωστε όλα αυτά τα ποτά και αναψυκτικά περιέχουν μικρές ποσότητες που ποτέ δεν πρόκειται να φτάσουν  σε επικίνδυνα επίπεδα.

Ελευθερία Ε. Ρέντζιου
Κλινικός Διατροφολόγος – Διαιτολόγος, Μ. Μed. Sci.
Βιογραφικό σημείωμα