Οδηγίες προς τους ασφαλισμένους στον ΕΟΠΥΥ εξέδωσε με ανακοίνωσή του ο Ιατρικός Σύλλογος Χανίων

Όπως αναφέρεται

από την 1η Ιανουαρίου ξεκίνησε τη λειτουργία του ο ΕΟΠΥΥ, το νέο Ασφαλιστικό Ταμείο που διαδέχεται τα πρώην ΟΠΑΔ, ΤΥΔΚΥ, ΙΚΑ, ΟΑΕΕ, ΟΓΑ. Από την έναρξη του, ο ΕΟΠΥΥ, γεμάτος ασάφειες, λάθη, παραλήψεις και με μοναδικό στόχο την όσο το δυνατόν χαμηλότερη δαπάνη του Κράτους για την Περίθαλψη των πολιτών, παράγει ένα και μόνο αποτέλεσμα. Κάνει την καθημερινότητα των πολιτών δύσκολη και την πρόσβασή τους στις Υπηρεσίες Υγείας προβληματική ή και αδύνατη. Αναλογιζόμενοι το πρόβλημα, ο Ιατρικός Σύλλογος Χανίων εκδίδει αυτόν τον σύντομο οδηγό «επιβίωσης» προς τους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ, ώστε, να απαλύνει, όσο αυτό είναι εφικτό, τον Γολγοθά επίλυσης των προβλημάτων Υγείας που αντιμετωπίζουν.

Στην περίπτωση που ο ασφαλισμένος επιθυμεί να εξετασθεί από τον γιατρό ή να αναγράψει φάρμακα και παρακλινικές εξετάσεις, αυτό μπορεί να το κάνει:

• Από τους συνεργαζόμενους με τον ΕΟΠΥΥ γιατρούς, τα ονόματα των οποίων μπορεί να βρει στις λίστες που είναι αναρτημένες στο ταμείο του και στο site του ταμείου του, ή του ΕΟΠΥΥ (www.eopyy.gov.gr) με την επισήμανση ότι κάθε συνεργαζόμενος γιατρός μπορεί να εξυπηρετεί μέχρι 50 ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ κάθε εβδομάδα χωρίς αμοιβή, ενώ από τον 51ο και μετά ο γιατρός αμείβεται όπως επιθυμεί.

• Από τα Κέντρα Υγείας για τα αγροτικά ιατρεία με τηλέφωνο στο 1535.

• Από τα καταστήματα του ΙΚΑ μετά από ραντεβού στο 184.

• Από όλους τους γιατρούς που έχουν πιστοποιηθεί για ηλεκτρονική συνταγογράφηση είτε είναι συνεργαζόμενοι με τον ΕΟΠΥΥ είτε όχι. Στους μη συνεργαζόμενους θα πληρώσει το αντίτιμο της επίσκεψης όπως αυτό καθορίζεται από τον κάθε γιατρό.

Στην περίπτωση που ο ασφαλισμένος επιθυμεί να εκτελέσει εργαστηριακές εξετάσεις (βιοχημικές, πυρηνικές, μικροβιολογικές, ακτινολογικές, κλπ), αυτό μπορεί να το κάνει:
• Από τα συνεργαζόμενα με τον ΕΟΠΥΥ εργαστήρια, διαγνωστικά κέντρα, κλινικές, με συμμετοχή του ασθενούς 15% επί της αξίας των εξετάσεων. Για ραντεβού ο ασφαλισμένος επικοινωνεί απ’ ευθείας τηλεφωνικά με το εργαστήριο που επιλέγει.

• Από τις μονάδες υγείας του ΕΟΠΥΥ (δηλαδή τις μονάδες του πρώην ΙΚΑ) και από τους σχηματισμούς του ΕΣΥ χωρίς συμμετοχή των ασφαλισμένων στο κόστος των εξετάσεων κατόπιν τηλεφωνικού ραντεβού για το μεν το ΙΚΑ στο 184 για δε τους σχηματισμούς του ΕΣΥ στο 1535.

Στην περίπτωση που ο ασφαλισμένος υποβάλλεται σε παρακλινικές εξετάσεις που εκτελούνται από τους ίδιους τους κλινικούς γιατρούς (καρδιολόγους, πνευμονολόγους, ΩΡΛ, ουρολόγους κλπ), αυτό μπορεί να το κάνει:

• Από τους συνεργαζόμενους με τον ΕΟΠΥΥ γιατρούς στα ιατρεία τους με συμμετοχή 15% τους ασθενούς.

• Από όλους τους ειδικούς γιατρούς με καταβολή του συνόλου της αξίας της εξέτασης.

Λόγω της έλλειψης εξοικείωσης με τον νέο σύστημα, ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δοθεί στις εξής περιπτώσεις:

• Ο ανώτερος αριθμός ασθενών που μπορεί να δεχθεί ο συνεργαζόμενος με τον ΕΟΠΥΥ γιατρός είναι 50 την εβδομάδα και όχι όπως λανθασμένα κάποιες φορές ακούγεται 10 την ημέρα.

• Εφ’ όσον ο ασφαλισμένος βρίσκεται στην λίστα των πρώτων 50 ασθενών της εβδομάδας, η υποχρέωση του συνεργαζόμενου με τον ΕΟΠΥΥ γιατρού, όπως αυτή καθορίζεται στην συμφωνία συνεργασίας του με το Ταμείο, είναι η κλινική εξέταση του ασθενούς, η συνταγογράφηση και η πιθανή έκδοση αναγκαίων παραπεμπτικών για εξετάσεις. Όλα τα παραπάνω περιλαμβάνονται στις συμβατικές υποχρεώσεις του γιατρού του συμβεβλημένου με τον ΕΟΠΥΥ.

• Είναι βέβαια αυτονόητο, αλλά πρέπει και εδώ αναφερθεί, ότι για οποιαδήποτε ιατρική πράξη χρειαστεί ο ασφαλισμένος να καταβάλει χρήματα, θα λάβει Απόδειξη Παροχής Υπηρεσιών, την οποία και μπορεί να χρησιμοποιήσει στην φορολογική του δήλωση.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook