Οι ισχυρές χιονοπτώσεις που πλήττουν περιοχές της Σερβίας, της Ρουμανίας και του Κοσόβου προκάλεσαν σοβαρά προβλήματα στις συγκοινωνίες και στην ηλεκτροδότηση.

Σωστικά συνεργεία επενέβησαν σε δύο περιπτώσεις για να απεγκλωβίσουν ανθρώπους από τα χιόνια στις περιοχές Λιουμπόβια και Ιβάνιτσα, στο δυτικό τμήμα της χώρας.

Κοντά στην πόλη Πριέπολιε, λεωφορείο με 22 επιβάτες, εκ των οποίων έξι παιδιά, βγήκε χθες από την πορεία του στο δρόμο Νόβα Βάρος-Σιένιτσα και στήθηκε επιχείρηση για την ασφαλή απομάκρυνσή τους.

Στην περιοχή του Νόβι Βάρος, όπου το ύψος του χιονιού έφθασε τα 130 εκατοστά, ακυρώθηκαν τα δρομολόγια λεωφορείων.

Οι χιονοπτώσεις δημιουργούν έντονα προβλήματα στην κυκλοφορία των οχημάτων στις περιοχές Ούζιτσε, Πριέπολιε, Πίροτ, Τσάτσκα, Κρούπνια και Λιουμπόβια.

Στις δύο τελευταίες τα 2/3 των χωριών δεν έχουν ηλεκτρικό ρεύμα, όπως επίσης και περιοχές της νότιας Σερβίας, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Τομέα Εκτάκτων Καταστάεων του σερβικού υπουργείου υπουργείου Εσωτερικών.

Σε πολλούς δήμους και πόλεις έχουν ενεργοποιηθεί επιτροπές εκτάκτων καταστάσεων για να αντιδράσουν σε περιπτώσεις ανάγκης, καθώς χωριά έχουν αποκλειστεί.

Λόγω των χιονοπτώσεων και των προβλημάτων στην ηλεκτροδότηση χθες παρέλυσαν οι σιδηροδρομικές συγκοινωνίες και παρέμειναν ακινητοποιημένα τρένα που εκτελούσαν δρομολόγια στο εσωτερικό της χώρας και προς τη Βουλγαρία.

Ρουμανία: Επιδεινώνονται τα προβλήματα από το κύμα κακοκαιρίας

Οι ισχυρές χιονοπτώσεις και χιονοθύελλες που πλήττουν από χθες τη Ρουμανία προκάλεσαν διακοπή της κυκλοφορίας σε δύο αυτοκινητόδρομους, 37 οδικούς άξονες και 80 επαρχιακούς δρόμους.

Σοβαρά προβλήματα έχουν δημιουργηθεί σε 545 πόλεις και χωριά σε 21 επαρχίες της χώρας, 45 χωριά έχουν αποκλειστεί και 480 δεν τροφοδοτούνται με ηλεκτρική ενέργεια, σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών της Ρουμανίας.

Επιπλέον, τέσσερα λιμάνια της χώρας παραμένουν κλειστά και προβλήματα υπάρχουν και στις σιδηροδρομικές συγκοινωνίες.

Δεκαπέντε πτήσεις ακυρώθηκαν στο αεροδρόμιο Χένρι Κοάντα του Βουκουρεστίου και τρεις πτήσεις από το αεροδρόμιο στη Μπανεάσα.

Τα δυο αεροδρόμια λειτουργούν, αλλά οι πτήσεις εκτελούνται με δυσκολίες, καθώς οι καιρικές συνθήκες είναι εξαιρετικά δυσμενείς και η ορατότητα χαμηλή.

Σωστικά συνεργεία απεγκλώβισαν από αποκλεισμένες περιοχές 1.323 άτομα και 1.335 μεταφέρθηκαν σε ασφαλή καταφύγια. Σε 29 περιπτώσεις, μεταξύ αυτών σε δύο εγκύους και ένα νεφροπαθή, παρασχέθηκε ιατρική βοήθεια.

Στις προσπάθειες αντιμετώπισης των σοβαρών συνεπειών της κακοκαιρίας μετέχουν 529 υπάλληλοι της Γενικής Επιθεώρησης Εκτάκτων Καταστάσεων, 725 αστυνομικοί, 184 μέλη της χωροφυλακής.

Κόσοβο: Μετ\’ εμποδίων η κυκλοφορία των οχημάτων λόγω

Η αδιάκοπη χιονόπτωση που συνεχίζεται από την Τρίτη σε όλο το Κόσοβο προκάλεσε προβλήματα στις συγκοινωνίες και λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών τα σχολεία δεν θα λειτουργήσουν έως τη Δευτέρα.

Η εκπρόσωπος της αστυνομίας του Κοσόβου Σάμπριε Καμπέρι είπε ότι οι οδικές αρτηρίες είναι προσπελάσιμες, αλλά η κυκλοφορία των οχημάτων διεξάγεται μετ΄ εμποδίων.

Η κυκλοφορία των οχημάτων έχει διακοπεί πλήρως μόνο στη συνοριακή διάβαση με το Μαυροβούνιο, Πετς – Κούλα – Ρόζαγιε, δήλωσε η κ. Καμπέρι.

Η υπηρεσία πληροφόρησης του αεροδρομίου της Πρίστινας ανακοίνωσε ότι ακυρώθηκαν πτήσεις, καθώς λόγω των κακών καιρικών συνθηκών δεν κατέστη δυνατή η προσγείωση αεροπλάνων διεθνών αερομεταφορέων.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook