Ιστορική ευκαιρία για τους λαούς της Ελλάδας και της Κύπρου, χαρακτήρισε ο υφυπουργός Ενέργειας Γιάννης Μανιάτης, τον εντοπισμό φυσικού αερίου στο οικόπεδο 12 της κυπριακής ΑΟΖ. 

Την ιστορική αυτή ευκαιρία, επισήμανε, μιλώντας την Πέμπτη στη Λευκωσία κατά τον χαιρετισμό του στο 1ο Ενεργειακό Συμπόσιο Κύπρου, «πρέπει να χρησιμοποιήσουμε διαχρονικά και διακομματικά».

Στο συμπόσιο, που οργανώνεται από το Ινστιτούτο Ενέργειας ΝΑ Ευρώπης (ΙΕΝΕ) και την κυπριακή εταιρεία «fmw financial media way», ο υφυπουργός επισήμανε ότι η ευρύτερη λεκάνη της ΝΑ Μεσογείου, με τη συνεργασία της Ελλάδας, της Κύπρου και του Ισραήλ «μπορεί να αποτελέσει ένα νέο συντελεστή διαμόρφωσης γεωγραφικών και ενεργειακών ισορροπιών».

Ο κ. Μανιάτης περιέγραψε την κατάσταση στην Ελλάδα, αναφορικά με το θέμα των ερευνών για υδρογονάνθρακες και έδωσε στοιχεία για το θεσμικό πλαίσιο, το οποίο έχει θεσπιστεί. 

Ανέφερε ότι είναι σημαντικό το επενδυτικό ενδιαφέρον για συμμετοχή στους διαγωνισμούς για την έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στο Ιόνιο, τη θαλάσσια περιοχή νότια της Κρήτης και τα τρία οικόπεδα της Δυτικής Ελλάδας. 


Στις 2 Μαρτίου οι προσφορές για σεισμικές έρευνες σε Ιόνιο-Κρήτη


Ο κ. Μανιάτης είπε ότι στις 2 Μαρτίου θα κατατεθούν οι προσφορές για τις σεισμικές έρευνες σε Ιόνιο και Κρήτη, ενώ για τις έρευνες στα άλλα τρία οικόπεδα της Δυτικής Ελλάδας οι προσφορές αναμένονται στις 2 Ιουλίου. 

Όπως ανέφερε, οι ενδείξεις από την αγορά είναι θετικές και η διαδικασία «θα πάει καλά και θα υπάρξουν πολύ ενδιαφέρουσες δεσμευτικές προσφορές».

Επίσης, είπε ότι αναμένεται η υπογραφή του Προεδρικού Διατάγματος για την ίδρυση του Φορέα Εκμετάλλευσης Υδρογονανθράκων (ΕΔΕΥ) και στη συνέχεια θα γίνει η προκήρυξη για να στελεχωθεί το Διοικητικό Συμβούλιό του. 

Επισήμανε, παράλληλα, ότι θα δημιουργηθεί «Πράσινο Ταμείο» για να αποκομίσουν οι τοπικές κοινωνίες ανταποδοτικά οφέλη από τον ορυκτό πλούτο της χώρας και ότι θα δημιουργηθεί Δημόσια Βιβλιοθήκη Υδρογονανθράκων. 

Επιπλέον, υπογράμμισε ότι τα συμφέροντα Ελλάδας Κύπρου είναι απόλυτα ταυτισμένα, ότι απαιτούνται κοινές συνέργειες και ότι «τα οφέλη των δύο χωρών μπορεί, πρέπει και θα είναι κοινά και μεγάλα». 

Για να πετύχουμε, υπέδειξε ο κ. Μανιάτης, θέλουμε χρόνο, υπομονή και επιμονή σε εθνικό επίπεδο. «Να κρατηθούμε μακριά από εσωτερικές πολιτικές ενδοσκοπήσεις και αντιθέσεις. Να δούμε με προοπτικές μέλλοντος αυτό, που απλόχερα μας χάρισε η φύση και η γεωγραφία», κατέληξε.

in.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook