Ένα αποκαλυπτικό δημοσίευμα για τη δράση των περιβόητων hedge funds φιλοξενεί η αμερικανική εφημερίδα New York Times, σύμφωνα με την οποία οι διαχειριστές αρκετών κερδοσκοπικών κεφαλαίων έσπευσαν, τον περασμένο μήνα, να «φορτώσουν» ελληνικά ομόλογα – και κυρίως το ομόλογο Μαρτίου – προφανώς ποντάροντας πως είτε θα το πληρωθούν στο ακέραιο (ενώ πρακτικά το αγόρασαν σε τιμές 40 έως 45 λεπτά ανά ευρώ ονομαστικής αξίας), είτε θα πληρωθούν το ασφάλιστρο αφού η Ελλάδα δεν θα καταφέρει να καλύψει την έκδοση στη λήξη του, στις 20 Μαρτίου.

Μετά όμως τα νέα δεδομένα και προφανώς επειδή εκτιμούν πως θα αναγκασθούν να δεχθούν, άμεσα, ένα «κούρεμα» ίσως και πάνω από το 55%, σπεύδουν, ή τουλάχιστον προσπαθούν, να ξεφορτωθούν τους συγκεκριμένους τίτλους.

Κάτι που μόνο εύκολο δεν είναι καθώς καμία τράπεζα δεν δείχνει διατεθειμένη να αγοράσει, ούτε με σημαντικό discount, ενώ τρίτοι ιδιώτες επενδυτές ούτε καν πλησιάζουν!

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ των NYTimes τα hedge funds αγόρασαν τον τελευταίο μήνα, περίπου 4 με 5 δισ. ευρώ από τα ελληνικά ομόλογα που έληγαν 20 Μαρτίου, ποντάροντας στη διαφορά τιμής αγοράς σε σχέση με την ονομαστική και βγάζοντας κέρδος ακόμα κι αν τελικώς «πέσει κούρεμα» έως 50%.

Όμως στην αγορά πλέον οι τιμές των ομολόγων έχουν διολισθήσει στα περίπου 35 λεπτά το ευρώ και τα σενάρια περί μεγαλύτερου κουρέματος ή περί επιβολής ρήτρας υποχρεωτικής συμμετοχής, κάτι που αντέστρεψε την κατάσταση σε βάρος των κερδοσκόπων traders …

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook