Βαθαίνει το πρόβλημα ρευστότητας που έχει ο ΔΕΣΜΗΕ, καθώς, μετά τις ανεξόφλητες οφειλές των Energa και Hellas Power (αλλά και άλλων μικρότερων ιδιωτικών εταιρειών λιανικής) έχει να αντιμετωπίσει και την ταμειακή στενότητα της ΔΕΗ που είναι και ο βασικός «χρηματοδότης» του.

Οι ιδιώτες ηλεκτροπαραγωγοί, θερμικών ή ανανεώσιμων σταθμών, αντιμετωπίζουν με μεγάλη ανησυχία το ενδεχόμενο να επιβεβαιωθούν οι προειδοποιήσεις του κ. Αρθούρου Ζερβού προς την ηγεσία του ΥΠΕΚΑ ότι αν η ΔΕΗ δεν λάβει αυξήσεις τιμολογίων τουλάχιστον 15%, θα υποχρεωθεί σε – μερική τουλάχιστον – στάση πληρωμών, η οποία θα περιλαμβάνει και τις υποχρεώσεις της προς το ΔΕΣΜΗΕ. Τώρα που οι αυξήσεις στα τιμολόγια έχουν καθοριστεί και είναι πολύ χαμηλότερες από το αίτημα της ΔΕΗ, οι ανησυχίες γίνονται μεγαλύτερες. Είναι άλλωστε γνωστό ότι η εξυπηρέτηση του χρέους της επιχείρησης κατά το πρώτο τρίμηνο του έτους αποτελεί ένα δύσκολο σταυρόλεξο.

Επανήλθαν στους πρότερους ρυθμούς…

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι καθυστερήσεις στις πληρωμές του ΔΕΣΜΗΕ προς τους ηλεκτροπαραγωγούς οι οποίες είχαν αμβλυνθεί κατά το Δεκέμβριο, επανήλθαν τον Ιανουάριο στους πρότερους… κανονικούς ρυθμούς, δηλαδή στα επίπεδα των 17 – 18 ημερών. Και αυτά πριν σκάσουν τα «κανόνια» με τη λιανική και πριν εκδηλωθεί η ταμειακή στενότητα της ΔΕΗ.

Ειδικά οι ιδιώτες ηλεκτροπαραγωγοί των μονάδων φυσικού αερίου έχουν να αντιμετωπίσουν τις απαιτήσεις του βασικού προμηθευτή τους, της ΔΕΠΑ, η οποία πρέπει να αποπληρώσει τη Gazprom και συνεπώς δεν έχει περιθώρια να «περιμένει» το πότε θα πληρώσει ο ΔΕΣΜΗΕ τους παραγωγούς, ώστε να την πληρώσουν κι εκείνοι με τη σειρά τους. Σύμφωνα με πληροφορίες, το σύνολο των ανεξόφλητων οφειλών προς τη ΔΕΠΑ πλησιάζει τα 170 εκατ. ευρώ.

Η ασφυξία η οποία έχει επέλθει στην αγορά είναι σε γνώση της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΕΚΑ καθώς οι ενδιαφερόμενοι (ανεξάρτητοι ηλεκτροπαραγωγοί και ΔΕΠΑ) φέρονται να την έχουν ενημερώσει και να ζητούν την παρέμβασή της.

Πρέπει να σημειωθεί ότι το πρόβλημα ρευστότητας του ΔΕΣΜΗΕ (το οποίο είναι ανεξάρτητο από την «τρύπα» που δημιουργείται λόγω του ότι έχει να πληρώνει περισσότερα από όσα εισπράττει), επιδεινώθηκε από το Σεπτέμβριο όταν η ΔΕΗ προχώρησε στο συμψηφισμό των χρεωστικών που είχε να καταβάλει στο διαχειριστή ως προμηθεύτρια και ως διαχειρίστρια του δικτύου, με τις εισπράξεις που είχε λαμβάνειν από το διαχειριστή ως παραγωγός. Αποτέλεσμα ενώ ο ΔΕΣΜΗΕ είχε μια ρευστότητα από τη ΔΕΗ της τάξης των 150 εκατ. ευρώ, βρέθηκε να της οφείλει χρήματα.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook