Οι ξηροί καρποί είναι σημαντικό μέρος της διατροφής μας αφού έχουν πολλά να μας προσφέρουν! Όπως και όλα τα τρόφιμα, έτσι και αυτοί χρειάζονται προσοχή κατά την αγορά και αποθήκευση τους.

Καλό θα ήταν να προσέξετε τις παρακάτω παραμέτρους:

• Αν επιθυμείτε χύμα ξηρούς καρπούς, επιλέξτε ένα κατάστημα που φαίνεται ότι έχει σχετικά μεγάλες πωλήσεις ώστε έχετε μεγαλύτερες πιθανότητες να αγοράσετε φρέσκους.

• Αν επιλέξετε συσκευασμένους ξηρούς καρπούς, βεβαιωθείτε για την διάρκεια ζωή τους και για αν βρίσκονται σε καλή κατάσταση. Συνήθως οι συσκευασίες έχουν διαφανή σημεία που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για να διαπιστώσετε την κατάσταση που βρίσκονται.

• Προσέξτε να μην περιέχουν αλάτι και να μην είναι ψημένοι με λάδι.

• Η οσμή τους πρέπει να είναι ευχάριστη και να μην προδίδει πιθανή τάγγιση των λιπαρών.

• Αν θελήσετε να αγοράσετε αμύγδαλα ή καρύδια, μπορείτε να επιλέξετε να είναι ακόμα στο κέλυφος τους γιατί θα διατηρηθούν για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

• Για αποφυγή της πιθανότητας να είναι ψημένα με λάδι ή να έχει προστεθεί ζάχαρη, αλάτι ή άλλα συντηρητικά, εκτός από την καλή ανάγνωση της συσκευασίας, επιλέξτε να τους αγοράσετε ωμούς και να τους ψήσετε μόνοι σας. Ευκαιρία να απολαύσετε το άρωμα τους κατά την διάρκεια της διαδικασίας του ψησίματος.

• Τέλος, για αύξηση του χρόνου συντήρησης τους και αποφυγή αλλοιώσεων, πρέπει να τα αποθηκεύσετε σε ένα βάζο ή ένα μπωλ που να κλείνει ερμητικά. Η συσκευασία θα πρέπει να φυλαχθεί μακριά από πηγές θερμότητας και φωτός. Ιδανική επιλογή αποτελεί το ψυγείο και η κατάψυξη, αφού έτσι μπορεί να καταφέρετε να τους διατηρήσετε μέχρι και ένα χρόνο. Έτσι θα τα προφυλάξετε από την υγρασία, την σκόνη, το τάγγισμα των λιπαρών υλών που περιέχουν και τη διάσπαση και κατά συνέπεια καταστροφή των πολύτιμων λιπαρών.


Γεωργία Σπ. Πετράκη
Διαιτολόγος – Διατροφολόγος
Βιογραφικό σημείωμα