Σε 3,7% του ΑΕΠ προβλέπουν την ελληνική ύφεση φέτος οικονομολόγοι σε δημοσκόπηση στο Reuters, εκτιμώντας επίσης πως η οικονομία θα μείνει στάσιμη τον επόμενο χρόνο εξαιτίας των μέτρων λιτότητας. Ανάλογα απαισιόδοξες οι προβλέψεις για την Πορτογαλία και την Ισπανία, ελάχιστα καλύτερες οι εκτιμήσεις για την Ιρλανδία.

Οι προβλέψεις των 20 οικονομολόγων στο Reuters για την Ελλάδα είναι χειρότερες από τις εκτιμήσεις του μεσοπρόθεσμου σχεδίου δημοσιονομικής προσαρμογής της Ελλάδας, που κάνουν λόγο για ύφεση 2,8% φέτος, ενώ προβλέπουν ανάπτυξη 0,7% για το 2013.

Δυσοίωνες είναι οι προβλέψεις των οικονομολόγων και για την Πορτογαλία και την Ισπανία και σε χαμηλότερο βαθμό για την Ιρλανδία, καθώς εκτιμούν ότι οι δύσκολες οικονομικές συνθήκες στις χώρες αυτές θα συνεχιστούν για ένα ή δύο ακόμα χρόνια.

«Η ύφεση στην Πορτογαλία και την Ελλάδα θα είναι αρκετά σοβαρή, ανεξάρτητα από το τι θα γίνει σε πολιτικό επίπεδο τις επόμενες εβδομάδες και μήνες για να διασωθεί η Ευρωζώνη», σχολίασε ο Μπεν Μέι της Capital Economics, ένας από τους οικονομολόγους που συμμετείχαν.


in.gr