Το ΝΑΤΟ δεν έχει «καμία πρόθεση να επιστρέψει στη Λιβύη», από την οποία οι δυνάμεις του αποχώρησαν στα τέλη Οκτωβρίου, παρά την προβληματική κατάσταση στην περιοχή, δήλωσε χθες ο Γενικός Γραμματέας του, Άντερς Φο Ράσμουσεν.

«Θέλω να επιμείνω στο γεγονός ότι έχουμε ολοκληρώσαμε την επιχείρηση μας στη Λιβύη στις 31 Οκτωβρίου πέρυσι. Δεν έχουμε την πρόθεση να επιστρέψουμε εκεί», δήλωσε ο Ράσμουσεν κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Το ΝΑΤΟ «πραγματοποίησε τη στρατιωτική του επέμβαση βάσει εντολής του ΟΗΕ η οποία δεν είναι πλέον σε ισχύ», διευκρίνισε.

Συγκρούσεις έλαβαν χώρα τις τελευταίες ημέρες γύρω από την πόλη Μπάνι Ουάλιντ, νότιο-δυτικά της Τρίπολης, πρώην προπύργιο του έκπτωτου καθεστώτος του Μουάμαρ Καντάφι. Η κυβέρνηση ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι εξασφάλισε και πάλι τον έλεγχό της.

Οι νέες αρχές της Λιβύης βρίσκονται εξάλλου αντιμέτωπες με τη σοβαρότερη πολιτική κρίση μετά την ανάληψη της εξουσίας, και με προβλήματα ασφαλείας που σχετίζονται με τη διάδοση των όπλων μετά το τέλος της σύγκρουσης (Φεβρουάριος-Οκτώβριος 2011).

Ο κ. Ράσμουσεν υπενθύμισε ότι το ΝΑΤΟ ολοκλήρωσε την επιχείρηση του «διότι εκτιμήσαμε σαφώς ότι πετύχαμε τους στόχους μας».

Οι συνομιλίες με τη Ρωσία για την πυραυλική άμυνα έχουν βαλτώσει

Εν τω μεταξύ, ο κ. Ράσμουσεν ανέφερε ότι οι συνομιλίες με τη Ρωσία για το προγραμματισμένο από το ΝΑΤΟ σύστημα πυραυλικής άμυνας δεν σημειώνουν πρόοδο, υποβαθμίζοντας την πιθανότητα να υπάρξει συνάντηση κορυφής με τη Μόσχα κατά τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ το Μάιο.

Το ΝΑΤΟ αναπτύσσει το σύστημα για την αντιμετώπιση απειλών από κράτη όπως το Ιράν. Η Μόσχα επιδιώκει να της δοθούν εγγυήσεις ότι δεν αποσκοπεί στον περιορισμό των στρατηγικών πυρηνικών δυνατοτήτων της Ρωσίας, και ζητεί τον από κοινού έλεγχο στη χρησιμοποίηση του συστήματος. Το ΝΑΤΟ απορρίπτει αυτές τις απαιτήσεις.

«Εξακολουθώ να ελπίζω ότι θα μπορέσουμε να καταλήξουμε σε συμφωνία με τη Ρωσία σχετικά με τη συνεργασία στην πυραυλική άμυνα», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Άντερς Φο Ράσμουσεν.

«Ωστόσο, πρέπει επίσης να καταστήσουμε σαφές ότι δεν έχουμε σημειώσει σημαντική πρόοδο μέχρι στιγμής».

Η Ρωσία ανησυχεί για τα σχέδια ανάπτυξης στοιχείων του πυραυλικού αμυντικού συστήματος κοντά στην Ρωσία, σε χώρες-μέλη του ΝΑΤΟ όπως η Πολωνία, η Ρουμανία και η Τουρκία.

Αυτά τα στοιχεία θα περιλαμβάνουν ραντάρ, που θα έχουν κάλυψη η οποία θα επεκτείνεται και μέσα στο ρωσικό έδαφος, κάτι που μπορεί να δώσει στο ΝΑΤΟ τη δυνατότητα να παρεμβαίνει στα ρωσικά αμυντικά συστήματα.

Η Ρωσία έχει απειλήσει να αναπτύξει πυραύλους και ραντάρ κοντά στις Νατοϊκές περιοχές για την αντιμετώπιση του συστήματος, αν μια συμφωνία για συνεργασία δεν θα μπορέσει να επιτευχθεί.

Το ΝΑΤΟ ασκεί πιέσεις για την επίτευξη έγκαιρης συμφωνίας για τη σύνοδο κορυφής των ηγετών του ΝΑΤΟ που θα πραγματοποιηθεί στο Σικάγο 20-21 Μαΐου, στην οποία η Ρωσία θα συμμετάσχει αν υπάρχει η προοπτική μιας συμφωνίας.

«Ίσως να μην έχουμε μια ξεκάθαρη κατάσταση έως και λίγες εβδομάδες πριν από τη διάσκεψη κορυφής», δήλωσε ο Ράσμουσεν.

«Το κρατάμε ακόμη ως μια επιλογή για να έχουμε μια συνάντηση κορυφής ΝΑΤΟ-Ρωσίας στο Σικάγο. Αλλά αν δεν υπάρξει συμφωνία, κατά πάσα πιθανότητα δεν θα γίνει συνάντηση κορυφής ΝΑΤΟ-Ρωσίας», σημείωσε.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook