Δήλωση η οποία ανατρέπει το υφιστάμενο σκηνικό και αποκαλύπτει ότι απαιτείται πολύ μεγάλη μείωση του Δημοσίου χρέους της Ελλάδας ώστε αυτό να καταστεί βιώσιμο έκανε ο επικεφαλής του Eurogroup, Ζαν Κλωντ Γιούνκερ, ζητώντας και από τα κράτη που έχουν δανείσει στην Ελλάδα να αποδεχτούν μείωση των χρεών. Όπερ αυτό σημαίνει ότι ζητά haircut στα δάνεια του πρώτου Μηνομονίου.

Παράλληλα ο Ζαν Κλωντ Γιούνκερ με άλλη συνέντευξή του έχει τεθεί υπέρ της συμμετοχής και της ΕΚΤ στο PSI ώστε να μεγιστοποιηθεί το όφελος.

Με τις δηλώσεις του ο επικεφαλής του Eurogroup επιβεβαιώνει τις συζητήσεις στις Βρυξέλλες και την ανεπάρκεια του PSI στην ουσιαστική διαχείριση του προβλήματος του ελληνικού χρέους.
Η τοποθέτηση Γιούνκερ για κούρεμα και στα δάνεια των κρατών προς την Ελλάδα δεν συγκεντρώνει ικανές πιθανότητες, αλλά αποτελεί ισχυρό μοχλό πίεσης για την αποδοχή του κουρέματος της ΕΚΤ.

Σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται στην αυστριακή εφημερίδα Standard, ο κ. Γιούνκερ δηλώνει ότι, έπειτα από ενδεχόμενη συμφωνία ανάμεσα στην Αθήνα και τις ιδιωτικές τράπεζες για την απομείωση κατά 50% του ελληνικού χρέους, τα κράτη «θα πρέπει να εξετάσουν εάν είναι αναγκαία μία κρατική βοήθεια».

Διότι, όπως σημειώνει, ο στόχος της μείωσης του ελληνικού ελλείμματος στο 120% του ΑΕΠ, σε επίπεδο δηλαδή που θεωρείται από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο βιώσιμο αλλά και αναγκαίος όρος για την αποδέσμευση των απαραίτητων πόρων για τη στήριξη της Ελλάδας, δεν θα έχει «πλήρως επιτευχθεί» μόνο με την απομείωση του ελληνικού χρέους που κατέχουν οι ιδιωτικές τράπεζες.

Σε συνέντευξή του που δημοσιεύθηκε χθες στην εφημερίδα le Figaro, ο επικεφαλής του Eurogroup δήλωσε ότι είναι προς το συμφέρον όλων να αποφευχθεί μια χρεοκοπία της Ελλάδας, ενώ αναφερόμενος στο PSI σημείωσε ότι προκύπτει θέμα συμβολής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) σε μια απομείωση του ελληνικού χρέους.
«Προκύπτει θέμα, αλλά δεν θα ήταν συνετό ο πρόεδρος του Eurogroup να καλέσει την ΕΚΤ να στρέψει την πολιτική της προς τη μία ή την άλλη κατεύθυνση», επισήμανε.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook