Αν τα παιδιά έχουν υψηλή χοληστερόλη ή αρτηριακή πίεση, τότε είναι πιθανό ότι οι γονείς τους θα αντιμετωπίσουν αυξημένο κίνδυνο καρδιολογικού προβλήματος ή διαβήτη τις επόμενες δεκαετίες, σύμφωνα με νέα αμερικανική έρευνα, που συμπέρανε ότι η τωρινή κατάσταση της υγείας των παιδιών συνιστά προγνωστικό δείκτη για τη μελλοντική υγεία των γονιών.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Δρ Τσαρλς Γκλουκ του Ιουδαϊκού Νοσοκομείου του Σινσινάτι, που δημοσίευσαν τη σχετική μελέτη στο επιστημονικό έντυπο Journal of Pediatrics, μελέτησαν περίπου 850 παιδιά με μέση ηλικία 12 ετών και τα επαναξιολόγησαν μετά από 26 χρόνια, ενώ παράλληλα συνέκριναν την υγεία των γονιών τους, οι οποίοι είχαν πλέον μέση ηλικία 66 ετών.

Σε περίπου τις μισές οικογένειες (ποσοστό 47%) ένας από τους δύο γονείς είχε υποστεί έμφραγμα, εγκεφαλικό επεισόδιο ή είχε εμφανίσει άλλο αρτηριακό πρόβλημα, ενώ πάνω από ένας στους τρεις (ποσοστό 37%) είχε εμφανίσει διαβήτη. Όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές, οι γονείς είχαν περίπου διπλάσιο κίνδυνο να υποστούν έμφραγμα ή εγκεφαλικό επεισόδιο πρόωρα, έως την ηλικία των 60 ετών, εάν τα παιδιά τους είχαν υψηλή αρτηριακή πίεση στην ηλικία των 12 ετών.

Γενικότερα, οι πιθανότητες εμφάνισης καρδιαγγειακών προβλημάτων στους γονείς σε οποιαδήποτε ηλικία ήταν μεγαλύτερες, εάν το παιδί στα 12 του είχε υψηλή «κακή» χοληστερόλη (LDL) ή υψηλά επίπεδα τριγλυκεριδίων. Επίσης όταν τα παιδιά ήταν παχύσαρκα, ήταν διπλάσιες οι πιθανότητες οι γονείς να πάθουν διαβήτη ή να εμφανίσουν υψηλή αρτηριακή πίεση στη μέση ηλικία.

Έτσι, σύμφωνα με τους ερευνητές, η παρακολούθηση της υγείας των παιδιών δεν είναι σημαντική μόνο για τα ίδια, αλλά μπορεί να παρέχει χρήσιμες ενδείξεις για το πώς θα εξελιχθεί μελλοντικά η υγεία των γονιών, ιδίως αν οι τελευταίοι αποφεύγουν ή ξεχνούν να κάνουν περιοδικά «τσεκ-απ».

Βέβαια, η νέα έρευνα επαναφέρει το επίμαχο ζήτημα του πόσο συχνά πρέπει να εξετάζονται τα παιδιά σχολικής ηλικίας για δείκτες όπως η αρτηριακή πίεση και η χοληστερόλη, κάτι για το οποίο δεν υπάρχει ομοφωνία μεταξύ των γιατρών. Κι αυτό, μεταξύ άλλων (όπως το οικονομικό κόστος), επειδή δεν είναι δεδομένο το όφελος μακροπρόθεσμα για την υγεία από μια τόσο πρόωρη διεξαγωγή τακτικών διαγνωστικών εξετάσεων, με εξαίρεση φυσικά όσα παιδιά διαπιστώνεται ότι έχουν μια κληρονομική πάθηση, όπως εκ γενετής υψηλή χοληστερόλη, οπότε ίσως θα πρέπει να αρχίσουν να παίρνουν φάρμακα (π.χ. στατίνες) από πολύ μικρή ηλικία.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook