ΑΝΟΙΧΤΟ αφήνει το ενδεχόμενο τροποποίησης του άρθρου 99 του Πτωχευτικού Κώδικα η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Ανάπτυξης, σε έγγραφο που διαβιβάστηκε στη Βουλή και υπογράφεται από τον αναπληρωτή υπουργό Σωκράτη Ξυνίδη. Πρόκειται για την απάντηση του κ. Ξυνίδη σε ερώτηση 15 βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, οι οποίοι με αφορμή σχετικές διαπιστώσεις του οικονομικού εισαγγελέα Γρηγόρη Πεπόνη, υποστηρίζουν ότι η υπαγωγή στο άρθρο 99 του Πτωχευτικού Κώδικα οδηγεί σε ασυλία μεγαλοφειλέτες του Δημοσίου.

Οπως αναφέρουν οι βουλευτές, αν και συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό οι συλλήψεις, τελικά πολλοί μεγαλοφειλέτες αφήνονται ελεύθεροι από τα δικαστήρια, επειδή έχουν προλάβει να υπαχθούν στο καθεστώς του άρθρου 99. Στην απάντησή του, ο κ. Ξυνίδης αναφέρει ότι «καμία υπόθεση για την οποία έχουν γίνει συλλήψεις φυσικών προσώπων, δεν έχει υπαχθεί στις διατάξεις του άρθρου 99 και δεν έχουν εφαρμοστεί οι διατάξεις αυτές, ώστε να ευθύνονται για το αποτέλεσμα των μη προφυλακίσεων».

Αντιθέτως, σημειώνει, με τις διατάξεις του άρθρου 99 εν ισχύι, εκδόθηκαν εντάλματα σύλληψης από τον οικονομικό εισαγγελέα και κατά προσώπων, οι επιχειρήσεις των οποίων είχαν ενταχθεί στη διαδικασία του άρθρου 99, ακριβώς χάριν του γεγονότος ότι δεν υφίστανται νομικά εμπόδια. Ο κ. Ξυνίδης πάντως διαβεβαιώσει ότι «η ηγεσία του Υπουργείου Ανάπτυξης δεν διέπεται από κανενός είδους δογματισμό περί του ορθού των διατάξεων τροποποίησης του άρθρου 99» και προσθέτει: «εάν οι διατάξεις πρέπει να τροποποιηθούν και πάλι για τη βελτίωσή τους, είμαστε πρόθυμοι να ακούσουμε οποιαδήποτε τεκμηριωμένη πρόταση και επιχειρηματολογία».

Οι βουλευτές πάντως που είχαν καταθέσει την ερώτηση έχουν καταγγείλει ότι «η συγκεκριμένη διάταξη ουσιαστικά παρέχει πλήρη ατιμωρησία» και όπως αναφέρουν «εικάζεται ότι πλήθος περιπτώσεων επώνυμων μεγαλοφειλετών κατέφυγαν στο άρθρο 99, όχι για να διασώσουν τις εταιρίες τους, αλλά για να αποφύγουν τη δίωξη από τους πιστωτές τους, μεταξύ των οποίων και το Δημόσιο, χρησιμοποιώντας τη συγκεκριμένη ευχέρεια ως παράθυρο αποφυγής των συνεπειών του νόμου».

Την ερώτηση είχαν υπογράψει οι βουλευτές Δημήτρης Κουσελάς, Αλέξανδρος Αθανασιάδης, Δημήτρης Βαρβαρίγος, Ιωάννης Βλαντής, Λεωνίδας Γρηγοράκος, Δημήτρης Καρύδης, Λούκα Κατσέλη, Μιχάλης Κατρίνης, Βασίλης Κεγκέρογλου, Ανδρέας Μακρυπίδης, Γιώργος Ντόλιος, Αφροδίτη Παπαθανάση, Παναγιώτης Ρήγας, Δημήτρης Τσιρώνης και Γιώργος Χαραλαμπόπουλος.

express.gr