Επικρίσεις κατά της τρόικας απηύθυνε σήμερα ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ κ. Κ. Μίχαλος, με αφορμή το νέο κείμενο με τις απαιτήσεις των ΔΝΤ, ΕΚΤ και ΕΕ.

Ο κ. Μίχαλος σχολιάζοντας τις νέες απαιτήσεις των δανειστών μας υποστήριξε πως η τρόικα αποδεικνύει ότι βρίσκεται «εκτός πραγματικότητας», απαιτώντας τη λήψη νέων σκληρών αλλά, κυρίως, αναποτελεσματικών και αντιαναπτυξιακών μέτρων, που θα βουλιάξουν ακόμη περισσότερο στην ύφεση την ελληνική οικονομία και θα δώσουν τη χαριστική βολή στη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής του ΕΒΕΑ τα μέτρα που προτείνει η τρόικα «δήθεν» για την περαιτέρω βελτίωση του επιχειρηματικού κλίματος, είναι ένας «αναποτελεσματικός αχταρμάς», χωρίς αρχή και τέλος, με διάσπαρτες προτάσεις, που προφανώς αποτελούν εισηγήσεις κάποιων συμφερόντων, τα οποία αποζητούν τη διάλυση της ραχοκοκαλιάς της ελληνικής οικονομίας, τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

«Δεν υπάρχει καμία λογική για την επί της ουσίας διάλυση του 100χρονου Επιμελητηριακού θεσμού, του μοναδικού θεσμικού οργάνου των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, που επιχειρείται με τις νέες προτάσεις της τρόικας και των «συμβουλατόρων» της. Δεν μπορεί να θεωρηθεί μέτρο προς την κατεύθυνση της βελτίωσης του επιχειρηματικού κλίματος η αρπαγή αρμοδιοτήτων από τα Επιμελητήρια, που λειτουργούν με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια και με εκλεγμένες διοικήσεις επιχειρηματιών, και η μεταφορά τους στο γραφειοκρατικό δημόσιο τομέα με τα χίλια μύρια προβλήματα», δήλωσε.

Σύμφωνα με τον ίδιο, δεν μπορεί να θεωρηθεί ουσιαστικό μέτρο η κατάργηση της εισφοράς των επιχειρήσεων στα Επιμελητήρια, η οποία αποτελεί και τον μοναδικό τους πόρο, καθώς δεν λαμβάνουν ούτε ένα ευρώ από τον κρατικό προϋπολογισμό, όταν μάλιστα αυτή η εισφορά ετησίως ανέρχεται για τη συντριπτική πλειοψηφία των επιχειρήσεων κάτω από τα 50 ευρώ.

«Η επίθεση κατά του Επιμελητηριακού θεσμού κλιμακώνεται με την εκπεφρασμένη πρόθεση της κυβέρνησης και της Τραπέζης της Ελλάδος για την υφαρπαγή των αποθεματικών των Επιμελητηρίων, που βρίσκονται στην Τράπεζα της Ελλάδος. Με μια πρωτοφανή μεθόδευση, έξω από τα όρια της νομιμότητας, η Τράπεζα της Ελλάδος, χωρίς καμία έγκριση και καμία ενημέρωση προς τα Επιμελητήρια, μετέτρεψε τα αποθεματικά τους σε ομόλογα του ελληνικού Δημοσίου και τώρα μας γνωστοποίησε ότι θα ενταχθούν στο PSI, με αποτέλεσμα να χαθούν οι οικονομίες των μικρομεσαίων επιχειρήσεων δεκαπέντε χρόνων. Δεν νομιμοποιείται μια τέτοια απόφαση, από τη στιγμή μάλιστα που όλα τα προηγούμενα χρόνια, από το 1997, ουδέποτε η Τράπεζα της Ελλάδος απέδωσε στα Επιμελητήρια τις όποιες αποδόσεις είχαν τα ομόλογα τους. Ενώ, τώρα, με ελαφρά τη καρδία τα «κουρεύει», αποστερώντας τους πολύτιμους πόρους και οδηγώντας τα στον αφανισμό. Είναι προφανές ότι υπάρχει σχέδιο εξόντωσής τους από την κυβέρνηση, καθώς τα χτυπήματα είναι πολλαπλά και συντονισμένα», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Τέλος, ο κ. Μίχαλος προανήγγειλε πως ΕΒΕΑ, ως το μεγαλύτερο Επιμελητήριο της χώρας, με 105.000 και πλέον επιχειρήσεις-μέλη, θα χρησιμοποιήσει όλα τα νόμιμα μέσα, σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο, για να μην περάσουν τα σχέδια όλων όσων θέλουν να αλώσουν την ελληνική αγορά, τονίζοντας πως ήδη ενημέρωσε τους προέδρους των έξι μεγαλύτερων Επιμελητηρίων της Ευρώπης, προκειμένου να υπάρξει ένας κοινός συντονισμός των ευρωπαϊκών Επιμελητηρίων.