Την χρηματοδότηση των έργων προστασίας και αποκατάστασης που απαιτούνται για την ανάδειξη και τη λειτουργική αξιοποίηση των Νεωρίων στο Ενετικό λιμάνι Χανίων ζητά με ερώτηση του από τον Υπουργό Πολιτισμού και Τουρισμού Παύλο Γερουλάνο, ο βουλευτής Χανίων του ΠΑΣΟΚ Σήφης Βαλυράκης.

Το σύμπλεγμα των Ενετικών Νεωρίων υπογραμμίζει ο κ. Βαλυράκης, αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα μνημεία της πόλης των Χανίων και η αποκατάσταση τους είναι έργο ζωτικής σημασίας.

Το έργο αυτό θα αναβαθμίσει την ποιότητα ζωής των κατοίκων και θα δώσει ώθηση στον τουρισμό καθόλη την διάρκεια του έτους, με την δημιουργία «πολυχώρων» για την φιλοξενία πολιτιστικών εκδηλώσεων, συνεδρίων, εκθέσεων, συναυλιών κλπ.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό της 28ης Εφορίας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, συνεχίζει ο βουλευτής, τα έργα περιλαμβάνουν αποκατάσταση του κελύφους των Νεωρίων με ταυτόχρονη καθαίρεση των εμπρόσθιων τμημάτων. Τα τμήματα αυτά αποτελούν μεταγενέστερες κατασκευές και απαιτείται η αντικατάσταση τους με τζάμι ή άλλη μοντέρνα κατασκευή.

Απαιτείται επίσης η αποκατάσταση μιας εγκάρσιας ρωγμής στο πρώτο Νεώριο για την άρση της ετοιμορροπίας του μνημείου μετά τον σεισμό του Ιανουαρίου του 2006. Η αρχιτεκτονική μελέτη αποκατάστασης του έργου έχει ολοκληρωθεί, ενώ η στατική μελέτη έχει ανατεθεί στο Πολυτεχνείο Κρήτης και βρίσκεται σε εξέλιξη.

Καταλήγοντας ο Χανιώτης πολιτικός, επισημαίνει ότι το κόστος αποκατάστασης δεν θα είναι ιδιαίτερα υψηλό δεδομένου ότι δεν πρόκειται για πλήρη ανακατασκευή των υπαρχόντων Νεωρίων, όπως συνέβη με το Μεγάλο Αρσενάλι και το Νεώριο του Moro.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook