Υπέρ των συγχωνεύσεων των πιστωτικών ιδρυμάτων τάσσεται η μεγαλύτερη μερίδα των επιχειρηματιών με το επιχείρημα ότι οι τράπεζες-κολοσσοί θα είναι βιώσιμες και ανταγωνιστικές στο σύγχρονο οικονομικό περιβάλλον, οι μέτοχοι θα δουν την αξία των μετοχών τους να ανεβαίνει, ενώ το κράτος θα μπορεί να εισπράττει υψηλότερους φόρους.

Βέβαια το τίμημα θα είναι η συρρίκνωση του αριθμού των τραπεζικών καταστημάτων και οι απολύσεις στελεχιακού και υπαλληλικού δυναμικού…

Οι επιχειρηματίες μίλησαν στο FlashNews.gr για τις εξελίξεις στον τραπεζικό χώρο χαρακτηρίζοντας ουσιαστικά μονόδρομο τις συγχωνεύσεις καθώς, σε αντίθετη περίπτωση, το ελληνικό τραπεζικό σύστημα θα είναι ευάλωτο στις οικονομικές πιέσεις και δεν θα έχει τη δυνατότητα να ενισχύσει -εφόσον υπάρξει η πρόθεση- την πραγματική οικονομία.

«Το ενδεχόμενο της συγχώνευσης των δύο τραπεζών στην παρούσα οικονομική συγκυρία χαρακτηρίζεται θετικό. Ο συνδυασμός των συγκριτικών πλεονεκτημάτων και η συμπληρωματικότητα των δύο πιστωτικών ιδρυμάτων θα καταστήσει τη νέα τράπεζα το κορυφαίο χρηματοπιστωτικό ίδρυμα της χώρας», λέει ο πρόεδρος της Ένωσης Συνεταιριστικών Τραπεζών Ελλάδος-ΕΣΤΕ Νίκος Μυρτάκης αναφορικά με τη συγχώνευση της Εθνικής Τράπεζας Ελλάδος και της ALPHA. Συμπληρώνει δε ότι «λαμβάνοντας υπόψη το πρόσφατο πρόγραμμα κεφαλαιακής ενίσχυσης της Εθνικής, ο νέος Όμιλος θα αποκτήσει τη μεγαλύτερη κεφαλαιακή επάρκεια στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα και μια από τις υψηλότερες στην Ε.Ε. Έτσι θα μπορέσει να ανταποκριθεί στις αυξανόμενες κεφαλαιακές απαιτήσεις του νέου εποπτικού πλαισίου που θέτει η Ευρωπαϊκή Ένωση».

Επίσης ο συνδυασμός των ισχυρών καταθετικών βάσεων των δύο τραπεζών, θα διαμορφώσει μια ισχυρή σχέση δανείων προς καταθέσεις. Η ρευστότητα αυτή θα επιτρέψει την πρόσβαση σε διεθνείς αγορές ενώ θα επιταχυνθεί η απεμπλοκή από τη χρηματοδότηση μέσω της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ)». Ο κ. Μυρτάκης διαβλέπει ότι οι οίκοι αξιολόγησης θα αντιμετωπίσουν με θετικό πρόσημο τη συγχώνευση και ότι θα διευκολυνθεί η επιστροφή στις αγορές: «Η ισχυρή κεφαλαιακή βάση του Ομίλου θα δημιουργήσει διεθνή αναγνωρισιμότητα και η ηγετική του θέση στη ΝΑ Ευρώπη θα επιτύχει θετική αντιμετώπιση από τους οίκους αξιολόγησης. Γενικότερα η συγχώνευση αυτή θα βοηθούσε στην επιστροφή στις αγορές δανεισμού». Ωστόσο επισημαίνει και μια κρίσιμη παράμετρο για την ομαλή διαδικασία συγχώνευσης: «Κρίσιμο σημείο στο πιθανό νέο σχήμα αποτελεί η ομογενοποίηση και ο συντονισμός δύο διαφορετικών τραπεζικών σχολών».

Μετοχές και φόροι

Με όρους κερδοφορίας τραπεζών τοποθετείται ο επιχειρηματίας Μιλτιάδης Καράτζης. Σύμφωνα με τον ίδιο: «Η συγχώνευση αυτή πρέπει να γίνει. Και αυτό να επεκταθεί και σε άλλες τράπεζες. Ήταν μια πρόταση που είχε γίνει από το 2001 από τον Θεόδωρο Καρατζά. Πιστεύω ότι αυτή τη φορά η συγχώνευση θα γίνει τελικά. Θα τα «βρουν» στο τέλος. Θα είναι καλό για όλη την Ελλάδα, διότι θα δημιουργηθούν σοβαροί τραπεζικοί οργανισμοί». Πώς, όμως, εξηγεί την ωφέλεια από τις συγχωνεύσεις; «Με αυτό τον τρόπο θα εξοικονομηθούν πολλά χρήματα, θα κλείσουν υποκαταστήματα, θα απολυθεί προσωπικό. Με αυτόν τον τρόπο θα υπάρχει κερδοφορία και η μετοχή της τράπεζας θα ανέβει πολύ. Άρα ο μέτοχος θα έχει μεγαλύτερο μέρισμα. Και το κράτος θα ωφεληθεί διότι θα εισπράττει υψηλότερους φόρους.
Στην περίπτωση της μη συγχώνευσης θα υπάρχουν μόνο αρνητικά. Οι τράπεζες θα είναι ευάλωτες στον ανταγωνισμό. Θα γίνουν σίγουρα και άλλες συγχωνεύσεις. Ενδεχομένως η Πειραιώς, με την Εurobank ή την ΜΙG. Με τις συγχωνεύσεις ο τραπεζικός κλάδος θα ενισχυθεί και δεν θα \”τρέμει\” να πέσει. Θα έχουμε μια σταθερότητα
», καταλήγει.

Συρρίκνωση

Πέντε με έξι τράπεζες εκτιμά ότι θα προκύψουν μετά τις επερχόμενες συγχωνεύσεις ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εγκατεστημένων επιχειρήσεων ΒΙΟΠΑ Φοινικιάς Μανόλης Κουμαντάκης.

Όπως υπογραμμίζει : «Ένας από τους παράγοντες που βιώνουμε αυτή την κακή οικονομική κρίση είναι και η λειτουργία ενός κακού τραπεζικού συστήματος ειδικά τα τελευταία δέκα χρόνια. Οι λάθος τακτικές είχαν δημιουργήσει πρόβλημα στην αγορά. Αυτή τη στιγμή το ελληνικό τραπεζικό σύστημα εμφανίζεται αδύναμο και όχι πρόθυμο να στηρίξει την πραγματική οικονομία που πραγματικά βιώνει δύσκολες στιγμές από πλευράς ρευστότητας.
Από την άλλη μεριά μέσα σε αυτή την παγκόσμια οικονομική κρίση το ελληνικό τραπεζικό σύστημα με την μεγάλη διασπορά τραπεζών που υπάρχει εμφανίζεται αδύναμο. Θα ήταν ,λοιπόν, αναγκαίο για την επιβίωσή του και να μπορέσει να βοηθήσει την πραγματική η οικονομία να υπάρχουν συγχωνεύσεις. Εκεί οδηγούν τα πράγματα. Στην ελληνική οικονομία μπορούν να λειτουργήσουν πέντε με έξι μεγάλοι τραπεζικοί οργανισμοί. Ο όγκος της ελληνικής οικονομίας μπορεί να αντέξει αυτόν τον αριθμό. Θεωρώ θετικό να προχωρήσει αυτή η συγχώνευση και αντίστοιχα πρέπει να γίνουν και άλλες
».

Κεφαλαιακή επάρκεια

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Νικήτας Δολαψάκης ο οποίος δίνει έμφαση στην κεφαλαιακή επάρκεια που θα προκύψει: «Θεωρούμε ότι οι κινήσεις οι οποίες γίνονται τόσο από την εθνική όσο και από την Alpha Bank είναι προς την κατεύθυνση ότι πρέπει να ενισχυθεί το τραπεζικό σύστημα της χώρας. Ανεξάρτητα εάν ευοδωθεί ή όχι η συγκεκριμένη προσπάθεια θεωρούμε ότι ουσιαστικά έχει βάλει σε διαδικασία το σύνολο του ελληνικού τραπεζικού συστήματος σε συνενώσεις τραπεζών για την ενίσχυση της κεφαλαιακής τους επάρκειας και που θα δώσει στην συνέχεια τη δυνατότητα να δώσουν ρευστότητα στην αγορά. Θεωρούμε ότι έτσι και αλλιώς είναι υποχρεωμένες οι τράπεζες να προχωρήσουν σε τέτοιου είδους σχήματα. Για όποιες μείνουν μόνες τους είναι αβέβαιο το μέλλον τους στον τραπεζικό χώρο».

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook