Τα τελευταία χρόνια η χρήση κινητών τηλεφώνων και εν γένει ασυρμάτων τηλεφώνων έχει αυξηθεί παγκοσμίως δραματικά, αφού αποτελούν το απαραίτητο στοιχείο πλέον της καθημερινότητας. Η χρήση των κινητών ξεπερνά το 100% ανά 100.000 κατοίκους σε πάρα πολλές χώρες, αγγίζοντας το 120%, όπως στη Σουηδία αφού οι κάτοικοι διαθέτουν και δύο και τρία κινητά.

Εν τούτοις πολύ λίγα γνωρίζουμε για την πιθανή παθογόνο ενέργεια που μπορεί να έχουν.

Στη σχέση οφέλους και κινδύνου που μπορεί να υπάρχει από τα κινητά, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας επισημαίνει ότι οι ανησυχίες για την υγεία από τα κινητά τηλέφωνα υπολείπονται των ωφελίμων αποτελεσμάτων τους.

Στο ίντερνετ υπάρχουν τουλάχιστον 740.000 αναφορές και άρθρα μόνο στη σχέση των κινητών τηλεφώνων με την κεφαλαλγία.

Σε μια από τις πρώτες επιδημιολογικές μελέτες που έγιναν για τα συμπτώματα που αποδίδονται στα κινητά τηλέφωνα, η κεφαλαλγία αποτελεί το συχνότερο αναφερόμενο σύμπτωμα και εντοπίζεται συνηθέστερα προς τη θέση χρήσης του τηλεφώνου.

Εξήγηση για το γεγονός αυτό δίδεται από φυσιολογικά πειράματα σε υγιείς, όπου διαπιστώθηκε ότι τα ηλεκτρομαγνητικά πεδία των κινητών τηλεφώνων είναι δυνατόν να επηρεάσουν την αιματική ροή στον εγκέφαλο.

Παλαιότερες μελέτες είχαν δείξει ότι το ηλεκτρομαγνητικό πεδίο των κινητών τηλεφώνων επηρεάζει την γνωσιακή λειτουργία στον άνθρωπο διαμέσου είτε θερμικών είτε μη θερμικών επιδράσεων στην παραγωγή πρωτεϊνών. Επίσης είχε ενοχοποιηθεί η ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία για επίδραση σε διεργασίες, όπως η προσοχή και η βραχείας διάρκειας μνήμη.

Πρόσφατη μελέτη από το Πανεπιστήμιο Aarhus της Δανίας, για την πιθανή επίδραση της ραδιοσυχνότητας των κινητών τηλεφώνων και των επίγειων σταθμών σε 80 άτομα ηλικίας 15-16 ετών και 25-40 ετών στην γνωσιακή λειτουργία, κατέληξε ότι δεν υπάρχουν διαταραχές της γνωσιακής λειτουργίας, αλλά μία αύξηση της συχνότητας της κεφαλαλγίας στο σύνολο του πληθυσμού αυτού.

Άλλη μελέτη από το Πανεπιστήμιο της Βιέννης σε αγροτικές και αστικές περιοχές, κοντά σε σταθμούς κινητής τηλεφωνίας, αναφέρει ότι διαπιστώθηκαν συμπτώματα κεφαλαλγίας, κόπωσης, δυσκολίας συγκέντρωσης κυρίως σε άτομα που έκαναν μεγάλη χρήση κινητών τηλεφώνων.

ygeianews.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook