Το Ταμείο του ΟΗΕ για τα Παιδιά (UNICEF) απηύθυνε έκκληση για τη συγκέντρωση ποσού 1,28 δισεκατομμυρίου δολαρίων (947 εκατομμύρια ευρώ) προκειμένου να βοηθηθούν τα παιδιά και οι γυναίκες, θύματα φυσικών καταστροφών και συγκρούσεων.

«Το 2012, η UNICEF προβλέπει να βοηθήσει 97 εκατομμύρια ανθρώπους» σε 25 χώρες, αναφέρει στην ετήσια έκθεσή της για τις οικονομικές της ανάγκες.

«Ο οργανισμός αυτός του ΟΗΕ θα χρειαστεί 1,28 δισεκατομμύριο δολάρια. Σε σχέση με την έκκληση που είχε απευθύνει το 2011, το ποσό που ζητείται τώρα έχει μειωθεί κατά 9%», διευκρινίζει η UNICEF.

Η μείωση αυτή εξηγείται κυρίως από την ελάττωση των απαιτούμενων πόρων για τη νότια Ασία, τη Λατινική Αμερική και την Καραϊβική, κυρίως λόγω της μείωσης των αναγκών χρηματοδότησης του Πακιστάν και της Αϊτής.

Αρκετές αφρικανικές περιοχές, αντίθετα, κατέγραψαν αύξηση των αναγκών τους. Η περιοχή της ανατολικής και νότιας Αφρικής εξαιτίας της ανθρωπιστικής κρίσης στο Κέρας της Αφρικής που επλήγη από την ξηρασία καταγράφει φέτος τη σημαντικότερη αύξηση των αναγκών χρηματοδότησης όπως και τα υψηλότερα απαιτούμενα ποσά. 

Σχεδόν το 33% των ζητούμενων πόρων προβλέπεται να βοηθήσουν τέσσερα κράτη στο Κέρας της Αφρικής: Τζιμπουτί, Αιθιοπία, Κένυα, Σομαλία. Στην τελευταία χώρα να αντιστοιχεί το ένα τέταρτο των ζητούμενων πόρων. Σε δεύτερη θέση έρχεται η αίτηση χρηματοδότησης ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, στην οποία αντιστοιχεί το 11% του απαιτούμενου συνόλου. Ακολουθούν το Σουδάν και το Πακιστάν που ζητούν αντίστοιχα το 8% και 7% του συνόλου. Η ανθρωπιστική κρίση στο Κέρας της Αφρικής έχει συνέπειες και στην κατανομή των αναγκών ανά τομείς.

«Αν και η κατανομή της απαιτούμενης χρηματοδότησης μεταξύ των διαφόρων τομέων είναι συνεχής τα πέντε τελευταία χρόνια, οι πόροι που προορίζονται το 2012 για τη σίτιση αυξήθηκαν κατά 47% και αντιστοιχούν σήμερα στο 30% του συνόλου των αναγκών αυτών, σε σύγκριση με το 19% το 2011», εξηγεί η UNICEF.

ant1online.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook