Στη συνάντηση του Λουκά Παπαδήμου με τον Τσαρλς Νταλάρα και τον Ευάγγελο Βενιζέλο θα κριθεί εν πολλοίς το μέλλον των ανοικτών μετώπων της ελληνικής οικονομίας. Η κυβέρνηση δίνει διμέτωπη μάχη για το PSI και τη νέα δανειακή σύμβαση.

Πάντως οι τελευταίες πληροφορίες λένε πως βρίσκονται κοντά σε καταρχήν συμφωνία για το περιβόητο «κούρεμα» στο χρέος της χώρας όμως ακόμα παραμένουν ανοικτά αρκετά μέτωπα και κυρίως το θέμα του επιτοκίου και το κατά πόσον – και ποιοι – θα αναλάβουν να καλύψουν ενδεχόμενο «κενό» στη χρηματοδότηση της Ελλάδας σε σχέση πάντα με το ποσό των 130 δισεκατομμυρίων ευρώ που προβλέπει το δεύτερο πακέτο «διάσωσης» της χώρας.

Την Παρασκευή ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος και ο επικεφαλής του IIF Τσαρλς Νταλάρα είχαν νέα συνάντηση, στην οποία έγινε ακόμα ένα βήμα πιο κοντά στην τελική συμφωνία, όπως εξάλλου τόνισαν και οι δύο πλευρές.

Το … ραντεβού λοιπόν επαναλαμβάνεται σήμερα. Σε κάθε περίπτωση ιδιαίτερη μνεία πρέπει να γίνει στην εκτίμηση που έκανε ο ίδιος ο Λουκάς Παπαδήμος, ο οποίος σε χθεσινές δηλώσεις του στο Reuters ανέφερε πως \”ελπίζει να κλείσει η συμφωνία για το PSI εντός ημερών και οι συζητήσεις με την τρόικα μέχρι τα μέσα της εβδομάδας\”.

Εκείνο που έχει ιδιαίτερη σημασία είναι το ότι το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης συναρτά την πρόοδο των διαπραγματεύσεων για το PSI με όλα τα προαπαιτούμενα των δανειστών μας.

Ενδεικτική η δήλωση στελέχους του επιτελείου του κυρίου Βενιζέλου που το βράδυ της Παρασκευής τόνιζε: «Έχουμε πάρα πολύ δουλειά γιατί έχουμε ταυτόχρονα τη διαπραγμάτευση για το νέο πρόγραμμα. Είναι όλα πάρα πολύ πυκνά, δύσκολα και κρίσιμα. Αισιοδοξία υπάρχει γιατί πρέπει να ζήσει η χώρα και να προστατέψουμε τους πολίτες γιατί έχουν υποστεί πολλά».

Σε κάθε περίπτωση η αισιοδοξία που διαρρέεται πανταχόθεν αποτυπώθηκε και στην επίσημη ανακοίνωση που εξέδωσε αμέσως μετά τη χθεσινοβραδινή συνάντηση το IIF, κάνοντας με τη σειρά του λόγο για «σημαντική πρόοδο και κατανόηση» σε τεχνικά και νομικά ζητήματα και επιβεβαιώνοντας πως οι διαπραγματεύσεις με την ελληνική κυβέρνηση θα συνεχισθούν.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook