Η Γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ προτίθεται να συμμετάσχει στην προεκλογική εκστρατεία του Γάλλου Προέδρου Νικολά Σαρκοζί την άνοιξη.

Στην ομιλία που αναμένεται να εκφωνήσει το βράδυ του Σαββάτου στο Εθνικό Συμβούλιο του UMP, του κυβερνώντος κόμματος της Γαλλίας, ο γενικός γραμματέας του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU) Χέρμαν Γκρέχε αναφέρει ότι το CDU είναι πεπεισμένο ότι ο Σαρκοζί είναι το σωστό πρόσωπο για την προεδρία και «θα είναι και στο μέλλον».

Η στήριξη της Μέρκελ και του κόμματός της στον Σαρκοζί δεν είναι έκπληξη αφού και οι δύο ανήκουν στην ίδια πολιτική οικογένεια, στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, το οποίο στεγάζει τα χριστιανοδημοκρατικά, συντηρητικά και κεντροδεξιά κόμματα.

Επιπλέον, ο Σαρκοζί είχε στηρίξει τη γερμανίδα καγκελάριο στις εκλογές του φθινοπώρου του 2009.

Η συνεργασία τους τα τελευταία τρία χρόνια για την επίλυση της οικονομικής κρίσης στην Ευρώπη είναι και στενότατη και συνεχής, με δεκάδες συναντήσεις και τηλεφωνικές επαφές.

Η ομιλία του Γκρέχε περιλαμβάνει και ορισμένα δηκτικά σχόλια για το Σοσιαλιστικό Κόμμα και τον υποψήφιό του στις προεδρικές εκλογές, Φρανσουά Ολάντ, τους οποίους κατηγορεί ότι «έχουν μπλεχτεί στις φαντασίες του παρελθόντος».

Οι ως σήμερα δημοσκοπήσεις, τρεις μήνες προτού προσέλθουν στις κάλπες οι Γάλλοι πολίτες, φέρνουν τον Ολάντ πρώτο στην αναμέτρηση του με τον Σαρκοζί για την προεδρία.