Έπεσε από ένα αεροπλάνο που εξερράγη στον αέρα και κόπηκε στα δύο, από ύψος 11.000 μέτρων (33.000 πόδια) και επέζησε, πέφτοντας σε ένα δάσος, παρά την ιλιγγιώδη ταχύτητα των 350 χλμ. την ώρα. Το γεγονός συνέβη στις 26 Ιανουαρίου, πριν από 40 χρόνια.

Πρόκειται για τη θεαματική (όσο και εκπληκτική αν συνέβη στα αλήθεια) πτώση της Βέσνα Βούλοβιτς, της αεροσυνοδού που κατάφερε να κατακτήσει μια θέση στο Βιβλίο των Ρεκόρ Γκίνες. Στα 62 της χρόνια πλέον, πρωταγωνίστρια μιας από τις πλέον περίεργες (κι εξίσου αμφιλεγόμενες, όπως θα δούμε παρακάτω) περιπτώσεις επιβίωσης στην ιστορία της αεροπλοΐας, μάταια προσπαθεί να ανακαλέσει στη μνήμη της όλα τα κομμάτια του εφιαλτικού παζλ της 26ης Ιανουαριου του 1972.

«Εξακολουθώ να μην θυμάμαι απολύτως τίποτα από τη στιγμή του αεροπορικού δυστυχήματος κι έπειτα», λεει η κυρία Βούλοβιτς από το διαμέρισμα της στο Βελιγράδι, «το μόνο που ανακαλώ είναι να ξυπνάω σε ένα νοσοκομείο στην Τσεχοσλοβακία και να ζητάω τσιγάρο από τη νοσοκόμα».
Τον Ιανουάριο του 1972 η τότε 22χρονη αεροσυνοδός επιβιβάστηκε στη πτήση JAT 367 των γιουγκοσλαβικών αερογραμμών, από τη Στοκχόλμη της Σουηδίας στο Βελιγράδι της πρώην Γιουγκοσλαβίας.

Σύμφωνα με τη μαρτυρία της ίδιας, μετά την απογείωση του αεροσκάφους τύπου Μακντόνελ Ντάγκλας DC 9, κι ενώ πρόσφερε φαγητό και ροφήματα στους επιβάτες, άκουσε μια εκκωφαντική έκρηξη. Το αεροσκάφος κόπηκε στα δύο στο ύψος του χώρου των αποσκευών και η Βούλοβιτς εγκλωβίστηκε από ένα καροτσάκι με τρόφιμα, το οποίο την εμπόδισε να απορροφηθεί στο κενό από την αποσυμπίεση, όπως συνέβη με τους 27 από τους 28 επιβαίνοντες και μέλη του πληρώματος, οι οποίοι σκοτώθηκαν ακαριαία όταν εκτοξεύτηκαν έξω από το αεροσκάφος, ενώ η ίδια έκανε… ελεύθερη πτώση από τα 11.000 μέτρα χωρίς αλεξίπτωτο. Τα συντρίμμια του αεροπλάνου έπεσαν στο χωριό Καμένιτσε στα σύνορα Ανατολικής Γερμανίας και της σημερινής Τσεχίας).

Οι διασώστες βρήκαν την 22χρονη κοπέλα με κάταγμα στο κρανίο, τα δύο της πόδια σπασμένα κι ένα συντριπτικό κάταγμα τριών σπονδύλων (εκ των οποίων, ο ένας θρυμματίστηκε εντελώς), γεγονός που την άφησε προσωρινά παράλυτη από τη μέση και κάτω. Γλίτωσε από του Χάρου τα δόντια, αφού παρέμεινε σε κώμα επί 27 ημέρες στο νοσοκομείο. Ωστόσο ξύπνησε και μετά από αλλεπάλληλες χειρουργικές επεμβάσεις, κατάφερε να περπατήσει ξανά. Μετά την ανάρρωσή της συνέχισε να δουλεύει στην αεροπορική εταιρεία JAT, ως προσωπικό εδάφους αυτή τη φορά, μακριά από τους αιθέρες.

«Όποτε σκέφτομαι το δυστύχημα, έχω ένα έντονο και βαρύ συναίσθημα ενοχής που κατάφερα κι επέζησα μόνο εγώ», τονίζει η ίδια, καταλήγοντας πως «ώρες ώρες σκέφτομαι πως ίσως θα ήταν καλύτερο να μην είχα επιζήσει».

Η τότε γιουγκοσλαβική κυβέρνηση επέρριψε την ευθύνη σε κροάτες εθνικιστές τρομοκράτες, μέλη του Εθνικού Κινήματος της Κροατίας, που αποζητούσαν τη διάλυση της πρώην Γιουγκοσλαβίας και την ανάδειξη της Κροατίας ως ανεξάρτητο κράτος. Το 2009 όμως, μετά από καινούργια στοιχεία που προέκυψαν από αποχαρακτηρισμένα διαβαθμισμένα αρχεία της πρώην Τσεχοσλοβακίας, θεωρήθηκε πως η έκρηξη της πτήσης JAT 367 ίσως να έγινε έπειτα από κατάρριψη του αεροσκάφους με πύραυλο, ο οποίος το χτύπησε «κατά λάθος», κατά τη διάρκεια μιας άσκησης του στρατού της πρώην Τσεχοσλοβακίας.

Για τον λόγο αυτό, δύο Τσέχοι δημοσιογράφοι αμφισβητούν το «θαύμα» εκείνης της ημέρας, αποδίδοντας τη σωτηρία της Βούλοβιτς σε έναν άλλο παράγοντα. Οι δυο ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι το γιουγκοσλαβικό αεροσκάφος χτυπήθηκε μεν πάνω από τσεχοσλοβακικό έδαφος, αλλά έχασε πολύ ύψος και τελικά διαλύθηκε όχι στα 11.000, αλλά μόλις στα 800 μέτρα πάνω από το έδαφος – ύψος από το οποίο έπεσαν οι επιβαίνοντες.

Παρά τις εξονυχιστικές έρευνες για το ατύχημα, ποτέ δεν έγινε δυνατό να εξακριβωθεί με βεβαιότητα ποιος και γιατί ανατίναξε το αεροσκάφος της μοιραίας πτήσης JAT 367.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook