Όχι στην επιτροπεία και το κόψιμο μισθών στον ιδιωτικό τομέα είπαν ομόφωνα ο Λουκάς Παπαδήμος και οι τρεις αρχηγοί των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνησή του. Στη σύσκεψη που διήρκεσε 2,5 ώρες διαμορφώθηκε η ελληνική διαπραγματευτική γραμμή απέναντι στην τρόικα. Οι δανειστές έχουν ήδη ξεκαθαρίσει πως δε θα δεχθούν εκπτώσεις στις διαρθρωτικές αλλαγές, ούτε αστερίσκους στην όποια συμφωνία από τους πολιτικούς αρχηγούς. Το «παζάρι» εισέρχεται έτσι στην τελική του φάση.

Ποια μπορεί να είναι η λύση;

Να κοπεί σταδιακά ο 14ος μισθός, να διατηρηθεί δηλαδή ο 13ος.
Να γενικευθούν τα τοπικά σύμφωνα απασχόλησης και οι ελαστικές μορφές εργασίας αφήνοντας ανέγγιχτα τα όρια της γενικής συλλογικής σύμβασης.
Να πωληθούν ΔΕΚΟ, (ενέργεια, νερό, ορυκτός πλούτος), να ενοικιαστούν λιμάνια και αεροδρόμια, να δοθεί ήλιος και θάλασσα, αλλά τα δίκτυα να παραμείνουν στον έλεγχο του δημοσίου.

Αλλιώς, η τρόικα θα διακινδυνεύσει μια καταψήφιση της συμφωνίας που θα έχει επιβάλλει στη Βουλή και η Ελλάδα μία χρεοκοπία. Δύο σενάρια που πολύ απλά σημαίνει ότι όλες οι πλευρές θα χάσουν. Μετά τη σύσκεψη ο πρωθυπουργός αναχώρησε για τις Βρυξέλλες, προκειμένου να συμμετάσχει στην αυριανή σύνοδο κορυφής.
Το πρόγραμμα της συνόδου…

Ο Πρωθυπουργός, Λουκάς Παπαδήμος, θα συμμετάσχει στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, αύριο 30 Ιανουαρίου, στις Βρυξέλλες.

Το πρόγραμμα έχει ως εξής:

Κυριακή 29 Ιανουαρίου

Αναχώρηση από Αθήνα

Δευτέρα 30 Ιανουαρίου

14:00 Αφίξεις Αρχηγών Κρατών/Κυβερνήσεων

15:00 Ανταλλαγή απόψεων με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

15:15 Οικογενειακή φωτογραφία

15:30 Σύνοδος Εργασιών Ευρωπαϊκού Συμβουλίου έως +/- 19:00

Δηλώσεις προς ΜΜΕ (μετά το πέρας της Συνόδου)