Πρωτοφανούς έντασης συγκρούσεις σημειώθηκαν χθες σε πολλές πόλεις κοντά στη Δαμασκό, την ώρα που ο Αραβικός Σύνδεσμος, η αποστολή του οποίου πάγωσε λόγω της κλιμάκωσης της βίας, καλούσε τον ΟΗΕ να βοηθήσει για να τερματιστεί η αιματηρή καταστολή της εξέγερσης. Μόνο σήμερα σκοτώθηκαν 66 άνθρωποι, εκ των οποίων οι 26 ήταν άμαχοι, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Από την Παρασκευή έχουν χάσει τη ζωή τους 156 άτομα. Οι συγκρούσεις, που συνεχίζονται χωρίς διακοπή από την περασμένη Τρίτη, οδήγησαν τον Αραβικό Σύνδεσμο να διακόψει το Σάββατο την αποστολή του, κατηγορώντας το καθεστώς του προέδρου Μπασάρ αλ-\’Ασαντ ότι \”επέλεξε την κλιμάκωση\” της βίας.

Ο γενικός γραμματέας του Αραβικού Συνδέσμου Νάμπιλ Ελαράμπι και ο Μπουρχάν Γαλιούν, ο επικεφαλής του Συριακού Εθνικού Συμβουλίου (CNS), στο οποίο μετέχουν σχεδόν όλα τα αντιπολιτευόμενα κινήματα, σκοπεύουν να μεταβούν στη Νέα Υόρκη ελπίζοντας ότι θα πιέσουν το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να παρέμβει. Χθες σημειώθηκαν συγκρούσεις μεταξύ λιποτακτών και ανδρών του τακτικού στρατού στο \’Αιν Τάρμα, μόλις 4 χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα, και στο Κφαρ Μπάτνα, στην ίδια περιοχή, όπως είπε ο επικεφαλής του Συριακού Παρατηρητηρίου, Ράμι Αμπντέλ Ραχμάν.

Οι συγκρούσεις αυτές ήταν \”οι πιο βίαιες\” που έχουν γίνει από την έναρξη της εξέγερσης, τον περασμένο Μάρτιο, υπογράμμισε ο Ραχμάν. \”Το καθεστώς ετοιμάζεται πλέον για μεγάλες μάχες στην επαρχία της Δαμασκού\”, πρόσθεσε. Η κλιμάκωση των συγκρούσεων κοντά στη Δαμασκό επιβεβαιώθηκε και από τον εκπρόσωπο του Ελεύθερου Συριακού Στρατού, τον ταγματάρχη Μαχέρ Νουέιμι. Όπως είπε, \”τις τελευταίες 24 ώρες το καθεστώς εξαπέλυσε μια επίθεση άνευ προηγουμένου χρησιμοποιώντας το βαρύ πυροβολικό\”, εναντίον κοινοτήτων όπως το Καλαμούν, η Ρανκούς και η Γούτα.

Στη Ρανκούς, η πόλη δέχεται επίθεση και βομβαρδίζεται εδώ και πέντε ημέρες, σύμφωνα με έναν ακτιβιστή, τον \’Αμπου \’Αλι Ρανκούσι. \”Ο στρατός έχει αναπτυχθεί γύρω από την πόλη. Στην περιοχή όπου βρίσκομαι έχουν καταρρεύσει περισσότερα από 25 κτίρια\”, είπε. Ο Νουέιμι, που βρίσκεται στην Τουρκία αλλά πληροφορείται τα τεκταινόμενα στη Συρία, κατηγόρησε το καθεστώς ότι έχει εξαπολύσει μια \”τιμωρητική\” εκστρατεία εναντίον της πόλης Χάμα, όπου οι δυνάμεις ασφαλείας χρησιμοποιούν βία εναντίον \”πολιτών και παιδιών\”.

\”Οι δυνάμεις ασφαλείας πετούν στους δρόμους πτώματα που έχουν τα χέρια δεμένα στην πλάτη. Έξι πτώματα βρέθηκαν στη συνοικία Μπαμπ Κίμπλι και άλλα δέκα στο Αρμπάιν\”, είπε ένας άλλος ακτιβιστής, ο Μοχάμαντ Αμπουλχέιρ, μιλώντας τηλεφωνικά στο Γαλλικό Πρακτορείο. Συνολικά, 26 άμαχοι σκοτώθηκαν σήμερα από σφαίρες: 5 στην επαρχία Ιντλίμπ, 2 στο Τζάσεμ, 8 –μεταξύ των οποίων και ένα 9χρονο παιδί– στη Χομς, 4 στη Χάμα, 6 κοντά στη Δαμασκό και ένας στο προάστιο Τζούμπερ της πρωτεύουσας, κατά τη διάρκεια μιας κηδείας.
\’Αλλος ένας πολίτης πέθανε από βασανιστήρια στην Ιντλίμπ. Σε τρεις διαφορετικές επιθέσεις σκοτώθηκαν επίσης 26 στρατιώτες.

Οι λιποτάκτες μετρούν 9 νεκρούς και οι δυνάμεις ασφαλείας 5. Προτού αναχωρήσει για τον ΟΗΕ, ο Ελαράμπι είπε ότι ελπίζει η Κίνα και η Ρωσία να αλλάξουν στάση απέναντι στο σχέδιο απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας για τη Συρία. Αραβικές και ευρωπαϊκές χώρες επεξεργάζονται μια απόφαση με την οποία θα ζητείται να στηριχθεί από τη διεθνή κοινότητα το σχέδιο του Αραβικού Συνδέσμου, το οποίο προβλέπει τον τερματισμό της βίας και την παράδοση της εξουσίας από τον πρόεδρο \’Ασαντ στον αντιπρόεδρο, προτού ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook