Μη κυβερνητικές οργανώσεις και ιατρικοί κύκλοι του Περού κατήγγειλαν χθες την εξάπλωση παράνομων κέντρων απεξάρτησης στη χώρα, μετά την πυρκαγιά που εκδηλώθηκε σε ένα από αυτά, κοντά στη Λίμα, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 27 άνθρωποι.

Σύμφωνα με τον Μίλτον Ρόχας, το συντονιστή της ισχυρής μη κυβερνητικής οργάνωσης Cedro για την πρόληψη της τοξικομανίας, στο Περού υπάρχουν περίπου 260 "θεραπευτικές κοινότητες" αυτού του είδους όμως μόνο το 20% από αυτές διαθέτει άδεια λειτουργίας και εκπαιδευμένο προσωπικό.

Σύμφωνα με το νεότερο απολογισμό, 27 άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλοι 13 τραυματίστηκαν από την πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στο κέντρο αποτοξίνωσης του Σαν Χουάν δε Λουριγκάντσο, στα προάστια της Λίμα, το οποίο λειτουργούσε χωρίς άδεια. Οι περίπου 50 νέοι τρόφιμοι του κέντρου εγκλωβίστηκαν στο κτίριο αφού οι πόρτες και τα παράθυρα ήταν κλειδωμένα ή είχαν κάγκελα. Όσοι σώθηκαν τα κατάφεραν πηδώντας από το μπαλκόνι του πρώτου ορόφου.

Η Ντεφενσορία δελ Πουέμπλο (Μεσολαβητής του Λαού), ένας ισχυρός θεσμός στο Περού, ανακοίνωσε ότι θα ερευνήσει την υπόθεση. "Θα δούμε αν κρατούνταν κάποιοι χωρίς τη θέλησή τους, τι είδους θεραπεία ακολουθούσαν και αν τους κακομεταχειρίζονταν", είπε η Μαλένα Πινέδα, η επικεφαλής της Ντεφενσορία.

Σύμφωνα με την κοινότητα του Σαν Χουάν δε Λουριγκάντσο, το κέντρο αποτοξίνωσης Κρίστο ες αμόρ ("Ο Χριστός είναι αγάπη"), είχε ήδη διαταχθεί να κλείσει δύο φορές στο παρελθόν γιατί διαπιστώθηκαν παρατυπίες, κυρίως όσον αφορά τη στέγαση των τροφίμων.

Ένας αξιωματικός της πυροσβεστικής υπηρεσίας, ο Έντσον Ματουόνε Ναλβάρτε, είπε ότι το κτίριο, στο οποίο φιλοξενούνταν 50-70 άτομα, "δεν εφαρμόζονταν οι κανόνες ασφαλείας, κρεβάτια και άνθρωποι ήταν στριμωγμένοι", καθώς διαπιστώθηκε ότι σε κάθε δωμάτιο ήταν στιβαγμένα μέχρι και εννέα κρεβάτια.