Μάχη μέχρις εσχάτων θα συνεχίσει να δίνει έως την Τρίτη η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας προκειμένου να πείσει  τους επικεφαλής της Τρόικας ότι οι μισθοί έχουν ήδη μειωθεί και περαιτέρω συρρίκνωση θα οδηγήσει σε βαθύτερη ύφεση την οικονομία.

Η Τρόικα ζητά οι περικοπές των αμοιβών να φτάσουν κατά μέσο όρο το 15%. Τα επίσημα στοιχεία του ΣΕΠΕ δείχνουν ότι το τελευταίο τετράμηνο μεσω των επιχειρησιακών συμβάσεων το μισθολογικό κόστος μειώθηκε κατά 12% . Επιπλέον, έρευνα του ΙΟΒΕ προβλέπει ότι με τις επιχειρησιακές συμβάσεις , το 3ετές πάγωμα των μισθών και τη μείωση του μη μισθολογικού κόστους κατά 10% τα επόμενα χρόνια, η συνολική μείωση του κόστους εργασίας θα ξεπεράσει το 15%.

Η υπέρμετρη επιβάρυνση θα περιοριστεί και για το κατώτατο μισθό ο οποίος έχει μηνιαίο κόστος για τον εργοδότη 966 ευρώ από τα οποία τα 415 ευρώ είναι μη μισθολογικό κόστος δηλ οι εισφορές και ο φόρος μισθωτών υπηρεσιών  ενώ στο χέρι ο εργαζόμενος δεν παίρνει πάνω από 550,27 ευρώ.

 Ωστόσο οι δανειστές επιμένουν ότι ο κατώτατος μισθός, αν προστεθούν επιμερισμένα και τα δώρα ανέρχεται σε 863 ευρώ και πρέπει να μειωθεί ακόμα και 200 ευρώ για να προσεγγίσει τα επίπεδα τις Πορτογαλίας ( 566), της Ισπανίας ( 748) και των πρώην ανατολικών χωρών (ακόμη χαμηλότερα) προς όφελος της ανταγωνιστικότητας .

Ο κατώτατος και ο 13 και 14ος παραμένουν κεντρικά σημεία της σκληρής διαπραγμάτευσης την οποία χειρίζεται προσωπικά ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος, ο οποίος βρίσκεται σε σύμπλευση με τους πολιτικούς αρχηγούς .

Οσοι παρακολούθησαν απο κοντά τις σκληρές διαπραγματεύσεις εκτιμούν ότι θα θεωρηθεί επιτυχία αν καταφέρει να διασώσει ένα από τα δύο και βλέπουν πιο πιθανόν να σωθεί ο 13ος και 14ος καθώς οι εκπρόσωποι της τρόικας θα επιθυμούσαν ο κατώτατος να συμπιεστεί κάτω απο τα 600 ευρώ .

Κι αν αυτό το ζήτημα παραμένει ακόμα προς διαπραγμάτευση ,οι  αξιωματούχοι απαιτουν την άμεση νομοθέτηση όλων των υπόλοιπων θεμάτων που είναι το πάγωμα μισθών ωριμάνσεων , η περικοπή στις επικουρικές καθώς και η μείωση μισθών, οι απολυσεις στις ΔΕΚΟ και τις τραπεζες και, βεβαίως, η πτώση τιμών από τους επαγγελματίες.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook