Μάχη θα συνεχισει να δίνει έως την Τρίτη η ηγεσία του υπουργειου Εργασίας προκειμένου να πεισει τους επικεφαλής της Τρόικας ότι οι μισθοί έχουν ήδη μειωθεί και περαιτέρω συρρίκνωση θα οδηγήσει σε βαθύτερη ύφεση την οικονομία.

Η Τρόικα ζητά οι περικοπες των αμοιβών να φτάσουν κατά μέσο όρο το 15%. Τα επισημα στοιχεία του ΣΕΠΕ δείχνουν ότι το τελευταίο τετράμηνο μεσω των επιχειρησιακών συμβάσεων το μισθολογικό κόστος μειωθηκε κατά 12% . Επιπλέον, έρευνα του ΙΟΒΕ προβλέπει ότι με τις επιχειρησιακές συμβάσεις , το 3ετές πάγωμα των μισθών και τη μείωση του μη μισθολογικού κόστους κατά 10% τα επόμενα χρόνια, η συνολική μείωση του κόστους εργασίας θα ξεπεράσει το 15%.

Η υπέρμετρη επιβάρυνση θα περιοριστεί και για το κατώτατο μισθό ο οποίος έχει μηνιαίο κόστος για τον εργοδότη 966 ευρώ από τα οποία τα 415 ευρώ ειναι μη μισθολογικό κόστος δηλ οι εισφορές και ο φορος μιθωτών υπηρεσιών ενώ στο χέρι ο εργαζόμενος δεν παίρνει πάνω από 550,27 ευρώ.

Ωστόσο οι δανειστές επιμένουν ότι ο κατώτατος μισθός, αν προστεθούν επιμερισμένα και τα δώρα ανέρχεται σε 863 ευρω και πρέπει να μειωθεί ακόμα και 200 ευρώ για να προσεγγίσει τα επίπεδα τις Πορτογαλίας ( 566), της Ισπανίας ( 748) και των πρώην ανατολικών χωρών (ακόμη χαμηλότερα) προς όφελος της ανταγωνίστηκότητάς .

Κι αν αυτό το ζήτημα παραμένει ακόμα προς διαπραγμάτευση ,οι αξιωματούχοι απαιτουν την άμεση νομοθέτηση όλων των υπόλοιπων θεμάτων που είναι το πάγωμα μισθών ωριμάνσεων , η περικοπή στις επικουρικές καθώς και η μείωση μισθών, οι απολυσεις στις ΔΕΚΟ και τις τραπεζες και, βεβαίως, η πτώση τιμών από τους επαγγελματίες.

Κατηγορηματικό όχι από τον εμπορικό κόσμο

Την κάθετη αντίθεσή του στις απαιτήσεις της τρόικα για μείωση του μισθολογικού κόστους στον ιδιωτικό τομέα εξέφρασε ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Βασίλης Κορκίδης.

Επέμεινε στην πρότασή του για τριετές πάγωμα των μισθών και συμπλήρωσε ότι σε συνδυασμό με τη μείωση του μη μισθολογικό κόστους, το εργατικό κόστος μπορεί να μειωθεί περαιτέρω κατά 15% έως 50%. Δεν ικανοποιεί αυτό την τρόικα;, διερωτήθηκε.

Επιπλέον, ο κ. Κορκίδης τάχθηκε κατά ενδεχόμενης μείωσης των μισθών με νομοθετική πράξη, αναφέροντας χαρακτηριστικά: «Όποιος έχει τα άντερα ας πάει στην Βουλή να ψηφίσει. Δεν ψήφισαν για το ωράριο των φαρμακείων, θα ψηφίσουν μειώσεις μισθών;»

Τι ζητά η τρόικα για επιχειρήσεις-επαγγελματίες

Να "ανοίξουν" στον ανταγωνισμό και τα επαγγέλματα που μέχρι τώρα δεν κατονομάζονταν καν ως «κλειστά», στους νόμους που εκδόθηκαν το 2010 και 2011 περί ...απελευθέρωσης, ζητά τώρα πιεστικά η Τρόικα.

Από τις συναντήσεις και τα παζάρια για το νέο δάνειο, διεφάνη με τον πιο απροκάλυπτο τρόπο πως η Τρόικα απαιτεί να γίνουν τώρα πράξη, με βίαιο τρόπο, ο αποπληρθωρισμός και η εσωτερική υποτίμηση. Η προσπάθεια να πέσουν οι τιμές (πέραν φυσικά των μισθών που ήταν το μέσον) φαίνεται πως δεν επιτεύχθηκε από τα ως τώρα μέτρα και η Τρόικα δεν προβάλλει πλέον μόνο απαιτήσεις για τα "γνωστά" επαγγέλματα πχ των μεταφορέων και των μηχανικών, αλλά βάζει ανοιχτά στο στόχαστρο, και ...μισή ντουζίνα άλλους κλάδους, για τους οποίους ίσχυσε ως τώρα μόνο κάποια γενικόλογη «άρση» εμποδίων και γεωγραφικών περιορισμών στην άσκηση του επαγγέλματις, χωρίς να συμβάλουν σε μείωση τιμών.

Στο δεκασέλιδο υπόμνημα με τις εντολές της, η Τρόικα ζητά νέα νομοθεσία για την περαιτέρω ελευθέρωση αγορών αγαθών και υπηρεσιών.

Απαιτεί να καταργηθούν οι περιορισμοί και ο «τιμοκατάλογος» για επαγγέλματα που ορίζονται ονομαστικώς, όπως: Ορκωτοί εκτιμητές, Λογιστές, Φορολογικοί Σύμβουλοι, Αναλογιστές, Ιδιωτικές σχολές, Κέντρα Κατάρτισης και Εκπαιδεύσεως – ΙΕΚ.

Ζητά επίσης: άνοιγμα του επαγγέλματος για Φορτοεκφορτωτές, Οδηγούς Τουριστικών Λεωφορείων, Εταιρείες Προσωρινής Απασχόλησης, Μεσίτες, Ιδιωτικούς Φορείς Παροχής Υπηρεσιών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας.

Επιπλέον κελεύει:

- Να έρθει νόμος που να καταργεί τον νόμο που προβλέπει μεταβατική περίοδος για την απελευθέρωση των οδικών εμπορευματικών μεταφορών
- Να ετοιμάσει η κυβέρνηση υπουργική απόφαση με χαμηλές τιμές για την ίδρυση εταιρίας οδικών εμπορευματικών μεταφορών, χωρίς άλλα οικονομικά και διοικητικά εμπόδια.
- Να ληφθούν περαιτέρω μέτρα απελευθέρωσης με μεγαλύτερες ελευθερίες για ενώσεις δικηγορικών εταιριών ή την είσοδο νέων και υποκαταστημάτων στην Ελλάδα,
- Να καταργηθούν οι περιορισμοί που αφορούν την ιθαγένεια των νομικών που εισέρχονται στο επάγγελμα του συμβολαιογράφου.
- Να εξαλειφθεί η δυνατότητα του ΤΕΕ να επιβάλει πειθαρχικές ποινές κατά των μηχανικών που κάνουν συμφωνία με «ασυνήθιστα χαμηλές» τιμές.
- Τροποποίηση του Κώδικα των Δικηγόρων για να εξαλειφθεί η απαίτηση για την υποχρεωτική παρουσία δικηγόρου σε διάφορες συναλλαγές (σύνταξη συμβολαίων κλπ)
- Να εξαλειφθεί η ίδια απαίτηση και για τους συμβολαιογράφους.
- Να εξαλειφθούν οι ελάχιστες αμοιβές για τους μισθωτούς δικηγόρους (άρθρο 92.2 και 92α).