Βλαντιμίρ Πούτιν υποσχέθηκε σήμερα μια νέα ανταγωνιστική οικονομία στη Ρωσία η οποία όπως παραδέχτηκε σήμερα πλήττεται από τη διαφθορά και είναι λιγότερο ελκυστική για τους επενδυτές.

"Η Ρωσία δεν επιτρέπεται να έχει μια οικονομία, η οποία δεν εγγυάται τη σταθερότητα, την κυριαρχία και την ευημερία.
Έχουμε την ανάγκη μιας νέας οικονομίας"¨, γράφει ο Πούτιν σε προεκλογικό του άρθρο που δημοσιεύεται στην οικονομική του εφημερίδα Vedomosti.

Ο Πούτιν αναφέρθηκε στην "συστημική" διαφθορά, στο "μη ικανοποιητικό" επιχειρηματικό κλίμα και την "απαράδεκτη" εξάρτηση στις εξαγωγές πρώτων υλών.

"Απέναντι στους ανταγωνιστές μας, η χώρα φαίνεται λιγότερο ελκυστική στους επενδυτές. Υπάρχει μια σημαντική διαφυγή κεφαλαίων", υπογράμμισε ο Πούτιν, πρόεδρος της Ρωσίας από το 2000 ως το 2005 και σημερινός πρωθυπουργός. "Το σημαντικότερο πρόβλημα είναι η έλλειψη διαφάνειας, η απουσία ελέγχου από την πλευρά της κοινωνίας στους δημοσίους υπαλλήλους, στις οικονομικές υπηρεσίες, το δικαστικό σύστημα και οι δυνάμεις της τάξης", τόνισε ο ίδιος. "Πρόκειται για μια συστημική διαφθορά, αν θέλουμε να πούμε τα πράγματα με το όνομά τους", υπογράμμισε.

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν παραδέχτηκε πως "δεν υπήρξε σημαντική πρόοδος παρά τις μεταρρυθμίσεις των τελευταίων χρόνων" μετά την πρωτοβουλία του προέδρου Μεντβέντεφ να "βελτιώσει το επιχειρηματικό κλίμα".

Η εφημερίδα σχολιάζει το άρθρο του Πούτιν, εκφράζοντας τη λύπη της για το ότι ο ρώσος πρωθυπουργός δεν συνδέει τα οικονομικά προβλήματα με την ανάγκη πολιτικής μεταρρύθμισης: Ο Πούτιν αναφέρεται στην ανάγκη θεσμικής μεταρρύθμισης μόνο μια φορά ενώ μιλά συνέχεια για την ανάγκη προσέλκυσης κεφαλαίων.
"Τι έκανε όλα αυτά τα χρόνια ο κύριος Πούτιν;", αναρωτιέται η εφημερίδα.