Με απάντηση του προς τον Βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Ν. Ηρακλείου κ. Βασίλη Κεγκέρογλου, στην Ερώτηση που είχε καταθέσει σχετικά με το ενδεχόμενο η Κρήτη να συμπεριλαμβάνεται στις ευαίσθητες νιτρικά περιοχές, το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, απαντάει ότι σύμφωνα με το εγκεκριμένο από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή τεχνικό δελτίο και με την ισχύουσα Κοινή Υπουργική Απόφαση, η δράση αυτή δεν εφαρμόζεται στην Κρήτη.

Πιο αναλυτικά αναφέρεται ότι: «η δράση εφαρμόζεται αποκλειστικά σε συγκεκριμένες περιοχές της χώρας, που σύμφωνα με την Οδηγία 91/676, έχουν χαρακτηριστεί ως ευπρόσβλητες στη νιτρορύπανση ζώνες.

 Καμία περιοχή της Κρήτης δεν περιλαμβάνεται στον κατάλογο των ευπρόσβλητων στη νιτρορύπανση περιοχών, επομένως δεν μπορεί να εφαρμοστεί επιδοτούμενο αγροπεριβαλλοντικό πρόγραμμα στο πλαίσιο της Δράσης 2.1 «Προστασία των ευαίσθητων νιτρικά περιοχών».

Σημειώνεται ότι ο χαρακτηρισμός μιας περιοχής ως ευπρόσβλητης από τη νιτρορύπανση γίνεται από το ΥΠΕΚΑ με έκδοση ΚΥΑ σε συνεργασία με τα συναρμόδια υπουργεία, μεταξύ των οποίων και το αποτελέσματα των μετρήσεων κάποιων παραμέτρων (πχ νιτρικών, φωσφορικών κ.α.) από συγκεκριμένες θέσεις δειγματοληψίας της ευρύτερης περιοχής που περιλαμβάνονται στο δίκτυο παρακολούθησης.

Επισημαίνεται τέλος ότι η Δ/νση Χωροταξίας και Προστασίας Περιβάλλοντος του ΥΠΑΑΤ έχει τονίσει την αναγκαιότητα επαναπροσδιορισμού των ευπρόσβλητων στη νιτρορύπανση περιοχών σε τακτά χρονικά διαστήματα, αξιοποιώντας μετρήσεις σε συνεχή βάση, τόσο σε θέση, όσο και σε χρόνο, με τη λειτουργία σταθερού δικτύου παρακολούθησης», καταλήγει η απάντηση του Υπουργείου στον κ. Κεγκέρογλου.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook