Δεν προδικάζουν τίποτα μεγαλύτερο οι σεισμοί που τις τελευταίες ημέρες εκδηλώνονται τις τελευταίες ημέρες στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ της Κρήτης και της Σαντορίνης .

Τα παραπάνω δήλωσε στο Flashnews.gr o σεισμολόγος ερευνητής Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών Γεράσιμος Χουλιάρας σημειώνοντας παράλληλα πως οι κάτοικοι της Κρήτης αισθάνονται τους τελευταίους σεισμούς και φυσιολογικά ανησυχούν, αλλά είναι κάτι που συμβαίνει 70-80 χιλιόμετρα μακριά από το νησί, καθώς και από άλλα νησιά και δεν σημαίνει τίποτα ούτε για την Κρήτη ούτε για άλλες περιοχές.

Ο κ. Χουλιάρας τόνισε πως είναι καλό το ότι εκτονώνεται με αυτόν τον τρόπο η ενέργεια, κάτω από τα πόδια μας, αντί να συμβαίνει κάτι ανάλογο, στη στεριά η σε κατοικημένες περιοχές.

Αναφερόμενος στο ενδεχόμενο να ενεργοποιηθεί κάποιο άλλο ρήγμα από τους πρόσφατούς σεισμούς ο σεισμολόγος ερευνητής Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, σημείωσε πως δεν υπάρχει τίποτα άλλο κοντά στην συγκεκριμένη περιοχή, ενώ και οι συγκεκριμένοι σεισμοί δεν έχουν τη δυνατότητα να διεγείρουν ρήγματα, καθώς είναι αρκετά ασθενείς σεισμοί.  Μάλιστα ο κ. Χουλιάρας επεσήμανε χαρακτηριστικά πως \”η διαφορά του ενός ρίχτερ με το άλλο έχει 33 φορές περισσότερη ενέργεια.

Δηλαδή τα 6 από τα 5 Ρίχτερ είναι 33 φορές μεγαλύτερα, και τα 7 Ρίχτερ είναι 33επί 33 άρα χίλιες φορές μεγαλύτερα από τα 5 Ρίχτερ. Τα 5 Ρίχτερ θεωρούνται μικρά μεγέθη για τον ελλαδικό χώρο. Η Κρήτη έχει ένα σεισμό 5 Ρίχτερ πάρα πολύ συχνά όπως άλλωστε και άλλες περιοχές της χώρας.

Ο σεισμολόγος επίσης εκτίμησε πως δεν συντρέχει κανένας λόγος για να έχει δημιουργηθεί τόσος ντόρος και οι συγκεκριμένοι σεισμοί να συνδέονται με το ηφαίστειο της Σαντορίνης.

\”Πάμε να κάψουμε τους κατοίκους του νησιού. Δεν υπάρχει καμία δημοσιευμένη και σίγουρη ένδειξη, και είναι εικασίες και σενάρια συναδέλφων μη σεισμολόγων τα όσα λέγονται ότι το ηφαίστειο είναι σε φάση έκρηξης.

Όσοι τα λένε αυτά τα πράγματα θα έπρεπε να οδηγηθούν στον εισαγγελέα
.\”

Τέλος ο κ. Χουλιάρας σημείωσε πως οι σεισμοί αυτοί γίνονται αισθητοί στην Κρήτη γιατί \”η κατεύθυνση του συγκεκριμένου ρήγματος είναι περίπου βορειοανατολικά- νοτιοδυτικά, και έχει βάθος 30 χιλιόμετρα περίπου με συνέπεια ένα μέρος της ενέργειας του να κατευθύνεται  προς τα νότια\”.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook