Οι γεωπολιτικές εντάσεις στη Μέση Ανατολή στέλνουν στα «ύψη» την τιμή του πετρελαίου και παρασύρουν σε σημαντική πτώση, για δεύτερη διαδοχική ημέρα, τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με την Ιταλία να αποτελεί βαρόμετρο των κινδύνων αποσταθεροποίησης.

«Οι traders ανησυχούν ότι λόγω του γεγονότος ότι δεν διαφαίνεται να τερματίζονται οι αναταραχές στην περιοχή της Μέσης Ανατολής, οι τιμές πετρελαίου συνεχίζουν να ωθούνται σε άνοδο και θα παραμείνουν σε υψηλά επίπεδα μεσοπρόθεσμα, εμποδίζοντας την παγκόσμια ανάκαμψη», σχολιάζει στο Dow Jones Newswires ο Jonathan Sudaria, της Capital Spreads.

Ο γερμανικός όμιλος ερευνών GfK ανακοίνωσε ότι ο δείκτης καταναλωτικού κλίματος για το Μάρτιο σημείωσε περαιτέρω άνοδο καθώς οι προσδοκίες για τα εισοδήματα των Γερμανών εκτινάχθηκαν, ανέφερε το Reuters.

Ο δείκτης για το Μάρτιο διαμορφώθηκε στις 6 μονάδες από τις 5,8 του Φεβρουαρίου. Η αρχική μέτρηση για το Φεβρουάριο ήταν στις 5,7 μονάδες. Οι οικονομολόγοι σε έρευνα του Dow Jones Newswires ανέμεναν ο δείκτης να διαμορφωθεί στις 5,8 μονάδες το Μάρτιο.

Στα επιχειρηματικά νέα, περί τα 5 δισ. δολάρια θα διαθέσει η BHP Billiton για την απόκτηση assets φυσικού αερίου από την Chesapeake Energy Corp., καθώς ο κολοσσός εξόρυξης αρχίζει να τοποθετεί τα κεφάλαιά της στις στρατηγικές της επενδύσεις.

Με τη συγκεκριμένη εξαγορά, η BHΡ θα προσθέσει περισσότερα από 10 τρισ. κυβικά πόδια πηγών φυσικού αερίου, όπως δηλώνει ο διευθύνων σύμβουλος της πετρελαϊκής μονάδας, J. Michael Yeager. Όπως σχολιάζουν αναλυτές, είναι ένα στοίχημα της BHP Billiton ότι μακροπρόθεσμα οι τιμές φυσικού αερίου στις ΗΠΑ θα κινηθούν υψηλότερα.

Στο ταμπλό, ο εκτιμητής της πορείας των χρηματιστηριακών αγορών των χωρών-μελών της Ευρωζώνης, ο Euro Stoxx 50 σημειώνει πτώση 1,16%.

Στο Λονδίνο ο FTSE 100 καταγράφει πτώση 1,05%. Ο γερμανικός DAX υποχωρεί σε ποσοστό 0,58%, ενώ στο Παρίσι ο CAC-40 κινείται στο -1,36%.

Απώλειες 1,69% σημειώνει ο IBEX στην Ισπανία, σε ποσοστό 1,40% υποχωρεί ο ιταλικός MIB, ενώ ο ελβετικός SMI κινείται ανοδικά κατά 0,99% και στην Πορτογαλία ο PSI καταγράφει πτώση 1,30%.

Αρνητικά πρόσημα εμφανίζουν οι δείκτες στη Ρωσία, με τον RTS στο -1,26% και τον Micex στο -1,14%. Στην Τουρκία ο δείκτης ISE υποχωρεί σε ποσοστό 1,38%.

capital.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook