Με αρνητικό πρόσημο ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές της Δευτέρας τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια με τον τραπεζικό κλάδο να πρωταγωνιστεί στις απώλειες σε κλίμα αβεβαιότητας για τα αποτελέσματα της νέας Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες και ενώ οι συζητήσεις για την ανταλλαγή των ελληνικών ομολόγων μπαίνουν στην τελική ευθεία.

Στις αγορές επανήλθε η αβεβαιότητα καθώς ξεκινούσε στις Βρυξέλλες η Σύνοδος Κορυφής για την οριστικοποίηση των λεπτομερειών στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) των 500 δισ. ευρώ και στο δημοσιονομικό σύμφωνο που εισάγει αυστηρότερους δημοσιονομικούς κανόνες στην Ε.Ε.

Την ίδια στιγμή η εκτόξευση των αποδόσεων στα ομόλογα της Πορτογαλίας επανέφερε στο προσκήνιο τις ανησυχίες για ανεξέλεγκτη κλιμάκωση της κρίσης χρέους στην Ευρώπη.

Στο ταμπλό ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 υποχώρησε 1,13% στις 252,52 μονάδες, ενώ ο εκτιμητής της πορείας των χρηματιστηριακών αγορών των χωρών-μελών της Ευρωζώνης, ο Euro Stoxx 50 κατέγραψε πτώση 1,3%.

Από τον τραπεζικό κλάδο στο Παρίσι η Societe Generale SA σημείωσε βουτιά 6,5%, η Credit Agricole SA έχασε 6,6%, ενώ η BNP Paribas SA έκλεισε στο -7,1%. Στη Φρανκφούρτη η Commerzbank AG σημείωσε μεγάλες απώλειες 4% ενώ η Deutsche Bank AG υποχώρησε σε ποσοστό 3,8%.

Ο γαλλικός CAC 40 υποχώρησε σε ποσοστό 1,6% στις 3.265,64 μονάδες, ο γερμανικός DAX 30 έχασε 1,04% στις 6.444,45 μονάδες, ενώ ο FTSE 100 σημείωσε πτώση 1,1% στις 5.671,09 μονάδες.

Ο ισπανικός IBEX 35 υποχώρησε κατά 1,62%, ο ιταλικός MIB έχασε 1,2%, ενώ ο ελβετικός SMI έκλεισε στο -1,04%.

Μικτά πρόσημα για τους ρωσικούς δείκτες με τον RTS στο +0,24% και τον MICEX στο -0,57%. Ο τουρκικός ISE υποχώρησε σε ποσοστό 0,79%.

Στα μάκρο της ημέρας, η ισπανική οικονομία συρρικνώθηκε ξανά στο δ΄ τρίμηνο του έτους, καθώς τα μέτρα λιτότητας της κυβέρνησης περιόρισαν τις δαπάνες ενώ και η ένταση της κρίσης χρέους στην Ευρώπη, έστειλε σε ανοδική πορεία το χρηματοδοτικό κόστος.

Σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία από το εθνικό στατιστικό ινστιτούτο, το ισπανικό ΑΕΠ υποχώρησε 0,3% στο δ΄ τρίμηνο σε σχέση με το γ΄ τρίμηνο, αντίστοιχα με τις εκτιμήσεις που δόθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα από την ισπανική κεντρική τράπεζα. Σε ετήσια βάση, το ΑΕΠ δ΄ τριμήνου αυξήθηκε 0,3%. Η στατιστική υπηρεσία θα ανακοινώσει τα τελικά στοιχεία δ΄ τριμήνου στις 16 Φεβρουαρίου.


capital.gr