Οι ισλαμιστές αντάρτες σεμπάμπ ανακοίνωσαν σήμερα ότι απαγορεύουν στη Διεθνή Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού (ΔΕΕΣ) να δραστηριοποιείται στις περιοχές που βρίσκονται υπό τον έλεγχό τους, ενώ ζήτησαν από την οργάνωση να σταματήσει όλες τις δραστηριότητές της.

Οι σεμπάμπ αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους ότι έχουν "αποφασίσει να τερματίσουν τη συμφωνία" με τη ΔΕΕΣ, λέγοντας ότι η οργάνωση διένειμε "χαλασμένα" τρόφιμα και ότι "κατηγόρησε τους μουτζαχεντίν ότι εμπόδιζαν τη διανομή τροφίμων".

Η ΔΕΕΣ είναι μία από τις λίγες οργανώσεις που εργάζονταν μέχρι τώρα στις περιοχές της νότιας και της κεντρικής Σομαλίας, οι οποίες είναι υπό τον έλεγχο των ανταρτών.

Η μη κυβερνητική οργάνωση είχε ανακοινώσει νωρίτερα αυτό το μήνα ότι σταματά τη διανομή τροφίμων σε αυτές τις περιοχές, μετά το μπλοκάρισμα 140 φορτηγών που μετέφεραν βοήθεια σε 240.000 ανθρώπους στις επαρχίες της Μέσης Σαμπέλ, μία από τις τρεις περιοχές όπου εξακολουθεί να υπάρχει λιμός σύμφωνα με τον ΟΗΕ, και της Γκαλγκαντούντ.
Εκτός από τρόφιμα ο Ερυθρός Σταυρός παρείχε στις περιοχές που ελέγχουν οι σεμπάμπ ιατρική βοήθεια και προγράμματα πρόσβασης σε πόσιμο νερό.

Παρόλα αυτά η οργάνωση συνεχίζει τις δραστηριότητές της στην υπόλοιπη Σομαλία.
Η Σομαλία επλήγη από μία εκτεταμένη ξηρασία, όπως και οι υπόλοιπες χώρες στο Κέρας της Αφρικής.
Η διατροφική κρίση επιδεινώθηκε από τις μάχες μεταξύ των κυβερνητικών στρατευμάτων και των σεμπάμπ.