Οι διαπραγματεύσεις για το κούρεμα του ελληνικού χρέους και τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα βρίσκονταικ στην κόψη του ξυραφιού, καθώς η έκβασή τους έχει συνδεθεί και με την αποδοχή των τελεσιγράφων που έχει θέσει η Τρόικα, ωστόσο φαίνεται ότι στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) υπάρχουν πλέον δεύτερες σκέψεις για υπαγωγή στη συμφωνία και των ελληνικών ομολόγων που η ίδια κατέχει.

Μιλώντας στο αυστριακό κρατικό ραδιόφωνο ORF, το μέλος του δ.σ. της ΕΚΤ και επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της Αυστρίας Έβαλντ Νοβότνι δήλωσε ότι «κάποιος πρέπει να το πει ανοιχτά πως ασφαλώς υπάρχει ρίσκο», αναφορικά με τα ελληνικά ομόλογα που έχει στην κατοχή της η ΕΚΤ, στο πλαίσιο του προγράμματός της αγοράς κρατικών ομολόγων από την ευρωζώνη στη δευτερογενή αγορά.

«Δεν πρέπει να ξεχνάει κανείς ωστόσο ότι οι τωρινές διαπραγματεύσεις έχουν να κάνουν με τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα», δήλωσε ο Nowotny, προσθέτοντας ότι «ασφαλώς» η ΕΚΤ δεν συμμετέχει στις διαπραγματεύσεις.

Ο ίδιος δήλωσε πως εκτιμά ότι η Ελλάδα θα παραμείνει μέλος του ευρώ, αλλά «αυτό απαιτεί αριθμό μέτρων τόσο στην ελληνική πλευρά όσο και στα άλλα κράτη-μέλη της ευρωζώνης».

«Ελπίζω ότι αυτά τα μέτρα θα τεθούν σε ισχύ, αλλά κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος αυτή τη στιγμή», πρόσθεσε χαρακτηριστικά.

Όλα αυτά, με φόντο τις πρόσφατες παραινέσεις της ίδιας της διευθύντριας του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ προς τους επίσημους φορείς για συμμετοχή στη διαδικασία του \”κουρέματος\” του ελληνικού χρέους .

Την ίδια ώρα, ο πρόεδρος του Eurogroup και πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου Ζαν Κλοντ Γιούνκερ δείχνει να επιμένει προς την κατεύθυνση αυτή. Με δηλώσεις του σε γερμανικό ραδιόφωνο  αναφέρει χαρακτηριστικά ότι «πρέπει να φέρουμε σε πέρας τις διαπραγματεύσεις με τους πιστωτές μέχρι το τέλος της εβδομάδας», προσθέτοντας ότι «στη συνέχεια, πρέπει να εξετάσουμε εάν χρειάζεται και άλλοι να είναι έτοιμοι να παράσχουν περαιτέρω βοήθεια»

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook