«Οι έλεγχοι στον τομέα των καπνοβιομηχανικών προϊόντων θα ενταθούν και το 2012, ιδίως μετά την αύξηση του ΕΦΚ στα προϊόντα αυτά», αναφέρει ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Παντελής Οικονόμου, σε έγγραφό του που διαβιβάστηκε στη Βουλή, προς απάντηση ερώτησης σχετικής με την αύξηση των λαθρεμπορικών κυκλωμάτων λόγω της αύξησης των φόρων στα τσιγάρα.

Αναφερόμενος στους ελέγχους για την αντιμετώπιση του λαθρεμπορίου και της φοροδιαφυγής στον τομέα των καπνικών προϊόντων, ο κ. Οικονόμου σημειώνει ότι το διάστημα από 1.1.2011 έως 30.11.2011, σε επτά μεγάλες υποθέσεις διακίνησης τσιγάρων, η αρμόδια υπηρεσία κατέσχεσε 61.963.000 τεμάχια, 5.708.050 πακέτων και 1709 χαρτοκιβωτίων λαθραίων τσιγάρων.

Ερώτηση στο υπουργείο Οικονομικών είχε υποβάλει ο βουλευτής του ΛΑΟΣ Αγγελος Κολοκοτρώνης, ο οποίος εκτιμά ότι οι μεγάλες αυξήσεις που έγιναν τα τελευταία δύο χρόνια στη φορολογία των τσιγάρων, είχαν ως αποτέλεσμα να αυξηθεί η πώληση των λαθραίων τσιγάρων σε λαϊκές αγορές και άλλα σημεία σε όλη τη χώρα και να κλείσουν χιλιάδες περίπτερα στην Ελλάδα.

Ο κ. Οικονόμου χαρακτηρίζει προτεραιότητα για το ΣΔΟΕ τον περιορισμό του λαθρεμπορίου και της παράνομης διακίνησης τσιγάρων.