Τη δημιουργία ειδικών «ομάδων δράσης» σε οκτώ κράτη-μέλη της ΕΕ, όπου η ανεργία των νέων κάτω των 25 ετών υπερβαίνει το 30% αποφάσισε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. 

Πρόκειται για την Ελλάδα, την Ιρλανδία, την Ισπανία, την Ιταλία, τη Λετονία, τη Λιθουανία, την Πορτογαλία και τη Σλοβακία.

Όπως διευκρίνισε εκπρόσωπος της Επιτροπής, οι ομάδες δράσης θα αποτελούνται από εκπροσώπους των εθνικών αρχών και των κοινωνικών εταίρων, αλλά και εμπειρογνώμονες της Επιτροπής. 

Αποστολή τους θα είναι να εντοπίσουν μέσα στις επόμενες 11 εβδομάδες, δηλαδή έως τα μέσα Απριλίου, τους τομείς εκείνους όπου μπορεί να υπάρξει επαναπρογραμματισμός στη διάθεση πόρων από τα διαρθρωτικά ταμεία της ΕΕ, που δεν έχουν ακόμη απορροφηθεί προς όφελος των νέων.

Θα εκπονηθούν συγκεκριμένα προγράμματα κατάρτισης των νέων και στήριξης της απασχόλησης στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, τα οποία θα ενσωματωθούν στα εθνικά προγράμματα μεταρρυθμίσεων των κρατών-μελών. 

Υπολογίζεται, σύμφωνα με το in.gr, ότι υπάρχουν περίπου 82 εκατ. ευρώ, τα οποία δεν έχουν ακόμη διατεθεί και μπορούν να χρησιμοποιηθούν κατάλληλα.

Προς το σκοπό αυτό, εκπρόσωπος της Επιτροπής ανακοίνωσε ότι εμπειρογνώμονες της Επιτροπής θα επισκεφθούν μέσα στο Φεβρουάριο τα ενδιαφερόμενα αυτά οκτώ κράτη- μέλη, ώστε να γίνει ένας ολοκληρωμένος επανασχεδιασμός για τη διάθεση κοινοτικών πόρων με στόχο την καταπολέμηση της ανεργίας των νέων.

Ιστορικό υψηλό για την ανεργία στην ευρωζώνη

Στο ιστορικά υψηλό επίπεδο του 10,4% διαμορφώθηκε η ανεργία στην ευρωζώνη το Δεκέμβριο του 2011, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Eurostat. Συνολικά, 16,5 εκατομμύρια Ευρωπαίοι είναι χωρίς δουλειά.



Το ίδιο ποσοστό είχε καταγραφεί και το Νοέμβριο του 2011, καθώς η ευρωπαϊκή στατιστική υπηρεσία αναθεώρησε τα στοιχεία που αφορούσαν σε εκείνο το μήνα από 10,3% που είχε αρχικά ανακοινώσει, σε 10,4%.



Στη Γερμανία η ανεργία σημείωσε πτώση σημαντικότερη του αναμενομένου, το μήνα Ιανουάριο του 2012, σύμφωνα με στοιχεία του Ομοσπονδιακού Γραφείου Απασχόλησης.



Βάσει εποχικά προσαρμοσμένων στοιχείων, υποχώρησε κατά 34.000 θέσεις εργασίας, στο επίπεδο των 2,28 εκατομμυρίων ανέργων.



Πρόκειται για τον τρίτο κατά σειρά μήνα που παρατηρείται υποχώρησε στον αριθμό των ανέργων.



Το χαμηλότερο ποσοστό καταγράφεται στην Αυστρία με 4,1%, ενώ μείωση παρουσιάζει στη Λιθουανία, τη Λετονία και την Εσθονία.



Αντίθετα, στην Ιταλία η ανεργία διαμορφώθηκε στο υψηλότερο επίπεδο από το 2004, ανερχόμενη σε 8,9% του ενεργού πληθυσμού το Δεκέμβριο, έναντι 8,8% το Νοέμβριο, του 2011.



Όπως ανακοίνωσε η ιταλική στατιστική υπηρεσία Istat ο αριθμός των ανέργων ανήλθε σε 2,24 εκατομμύρια (+10,9% έναντι της αντίστοιχης περιόδου του 2010).



Υπενθυμίζεται ότι στην Ισπανία οι άνεργοι ξεπέρασαν πλέον τα 5 εκατομμύρια με το ποσοστό να είναι διπλάσιο από το μέσο όρο της Ευρωζώνης (22,9%).



Για πρώτη φορά, η ανεργία στην Κύπρο έφθασε, το Δεκέμβριο του 2011 στο 9,3%, κλείνοντας το χειρότερο έτος στην αγορά εργασίας από το 1974.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook