Το Συνταγματικό Συμβούλιο της Γαλλίας συνεδριάζει σήμερα για να εξετάσει μια προσφυγή που κατατέθηκε από γερουσιαστές κατά του νόμου που ποινικοποιεί την άρνηση της Αρμενικής Γενοκτονίας και υιοθετήθηκε στις 23 Ιανουαρίου με αποτέλεσμα να προκαλέσει την οργή της Τουρκίας.

Προς το παρόν έχουν συγκεντρωθεί 72 υπογραφές γερουσιαστών (της δεξιάς όπως και της αριστεράς) ενώ μόνον 60 ήταν απαραίτητες για να συγκληθεί το Συνταγματικό Συμβούλιο, ανακοίνωσε η ομάδα RDSE (αποτελείται στην πλειοψηφία της από ριζοσπάστες της αριστεράς) η οποία ξεκίνησε την πρωτοβουλία.

Το Συνταγματικό Συμβούλιο μπορεί να ακυρώσει ένα νόμο για τον οποίο θεωρεί ότι αντιβαίνει στο σύνταγμα, αν προσφύγουν σ' αυτό 60 βουλευτές, 60 γερουσιαστές, ο αρχηγός του κράτους, ο πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης ή ο πρόεδρος της Γερουσίας.

Η προσφυγή αυτή μπλοκάρει τη δημοσίευση του νόμου από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, η οποία πρέπει να επέλθει μέσα σε 15 ημέρες μετά την υιοθέτηση του κειμένου, εφόσον δεν υπάρξει αμφισβήτησή του.

Το Συνταγματικό Συμβούλιο πρέπει να αποφανθεί μέσα σε ένα μήνα, προθεσμία που μπορεί να περιοριστεί σε οκτώ ημέρες σε περίπτωση που το ζητήσει η κυβέρνηση.

Ο Ερντογάν χαιρετίζει τη σύγκληση του Συνταγματικού Συμβουλίου

Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν χαιρέτισε τη σύγκληση σήμερα του Συνταγματικού Συμβουλίου της Γαλλίας από γερουσιαστές που αντιτίθενται στο νόμο που ποινικοποιεί την άρνηση της Αρμενικής Γενοκτονίας από την Οθωμανική Αυτοκρατορία και υιοθετήθηκε στις 23 Ιανουαρίου, γεγονός που είχε προκαλέσει την οργή της Τουρκίας.

«Είναι ένα διάβημα που αρμόζει σ' αυτό που είναι η Γαλλία. Ελπίζω ότι το Συνταγματικό Συμβούλιο θα πράξει τα απαραίτητα», δήλωσε ο Ερντογάν προς τους δημοσιογράφους, όπως μετέδωσαν τα τηλεοπτικά δίκτυα.

Εκτός από τις υπογραφές 72 γερουσιαστών (της δεξιάς καθώς και της αριστεράς) που έχουν συγκεντρωθεί ως τώρα για την προσφυγή στο Συνταγματικό Συμβούλιο, έχουν επίσης συγκεντρωθεί και οι υπογραφές 65 βουλευτών.

Στο Παρίσι, εκπρόσωπος της τουρκικής πρεσβείας δήλωσε πως οι γαλλο-τουρκικές σχέσεις «θα χαλαρώσουν» μετά τη σύγκληση του Συνταγματικού Συμβουλίου.

«Οι γαλλο-τουρκικές σχέσεις θα χαλαρώσουν. Διακινδυνεύαμε μια ρήξη. Προς το παρόν, η ρήξη αυτή φαίνεται πως αποφεύχθηκε. Περιμένουμε τώρα την απόφαση του Συνταγματικού Συμβουλίου», δήλωσε ο εκπρόσωπος Ενγκίν Σολάκογλου.

«Ο νόμος είχε κηρυχθεί αντισυνταγματικός από την Επιτροπή Νόμων (της γαλλικής Γερουσίας). Βλέπουμε με μεγάλη ικανοποίηση ότι υπάρχουν κοινοβουλευτικοί που σέβονται το δίκαιο. Δεν θα πούμε προς το παρόν περισσότερα, οι Σοφοί είναι αυτοί που θα αποφασίσουν», εξήγησε ο εκπρόσωπος.

«Βρισκόμαστε σε μια κατάσταση πιο χαλαρή, αλλά αναμονής. Σημειώσαμε τη βούληση της γαλλικής κυβέρνησης. Εξακολουθούμε να θεωρούμε αυτή τη βούληση ως εχθρική πράξη έναντι της Τουρκίας», πρόσθεσε.