Κατά τη διάρκεια της ενδιαφέρουσας ημερίδας, που θα πραγματοποιηθεί στη Νεάπολη Λασιθίου, την Παρασκευή, 2 Φεβρουαρίου 2012, στον κινηματογράφο ΔΡΗΡΟΣ, από τις 09.00 έως τις 15.00 με θέμα «ΜΕΡΙΜΝΑ ΚΑΙ ΠΑΙΔΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΣΕ ΜΟΝΑΔΕΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΦΡΟΝΤΙΔΑΣ» σε συνδιοργάνωση του ΚΕΝΤΡΟΥ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ ΛΑΣΙΘΙΟΥ και της 7ης Υ.ΠΕ. ΚΡΗΤΗΣ θα ανακοινωθεί και το εγχείρημα δημιουργίας ΠΑΓΚΡΗΤΙΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΠΑΙΔΙΩΝ ΚΑΙ ΕΦΗΒΩΝ, εγχείρημα που για πρώτη φορά πραγματοποιείται στην Κρήτη

Ένα δίκτυο που όπως αποδεικνύεται ο τόπος μας το χρειάζεται επιτακτικά, μιας και με αφορμή τις προκλήσεις της εποχής μας, αλλά και τα τραγικά γεγονότα των τελευταίων μηνών σε όλη την Κρήτη, αλλά και εντός των ορίων του δήμου Αγ. Νικολάου, σχετικά με τις σεξουαλικές κακοποιήσεις παιδιών και εφήβων και την παιδική πορνογραφία, μπορεί να αναπτύξει σημαντική δράση. Είναι σημαντικό η προσπάθεια δημιουργίας του να αγκαλιαστεί από όλους του φορείς, τις υπηρεσίες, τους συλλόγους, τα σχολεία και τα φροντιστήρια, την εκκλησία, καθώς δε θα αφορά μόνο τις Μονάδες Κοινωνικής Φροντίδας και τα νοσοκομεία, αλλά κάθε πολίτη που έρχεται σε επαφή με παιδιά.

Προτεραιότητα του Δικτύου θα είναι η προστασία των παιδιών και των εφήβων από κάθε μορφή βίας (λεκτική, σωματική, ψυχολογική, σεξουαλική κακοποίηση και κάθε άλλης μορφής), η πρόληψη και η καταστολή αυτής, όπως επίσης και η αντιμετώπιση του φαινομένου του κοινωνικού αποκλεισμού των παιδιών και των εφήβων, που ανήκουν σε ευπαθείς πληθυσμιακά ομάδες και η δημιουργία τηλεφωνικής γραμμής S.O.S.

Σημαντικό πεδίο δράσης του συγκεκριμένου δικτύου θα είναι και η ευαισθητοποίηση – ενημέρωση του ευρύ κοινωνικού συνόλου, για τα δικαιώματα των παιδιών που ανήκουν σε ευαίσθητες κοινωνικά ομάδες, των παιδιών που έχουν υποστεί κάθε είδους κακοποίησης και εκμετάλλευσης, παιδιών και εφήβων με σωματική ή νοητική στέρηση, όσων ανήκουν σε κοινωνικά αποκλεισμένες ομάδες, των ανηλίκων που βρίσκονται σε σωφρονιστικά ιδρύματα ή φιλοξενούνται σε δομές παιδικής προστασίας.

Όλα αυτά σε συνεργασία με κρατικούς φορείς, Ο.Τ.Α., Διεθνείς Οργανισμούς, Μ.Κ.Ο., εκπαιδευτικά ιδρύματα αλλά και με άτομα ευαισθητοποιημένα στον εθελοντισμό.

Η Πρόεδρος του Δ.Σ. του Κ.Π.Π.Λ. κυρία Χρύσα Φαρσάρη και Ο διοικητής της 7ης Υ.ΠΕ. Κρήτης κύριος Πανίκος Καρατσής καλούν όλους, όσοι επιθυμούν να συνδράμουν και να συμμετέχουν στο ΠΑΓΚΡΗΤΙΟ ΔΙΚΤΥΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΠΑΙΔΙΩΝ ΚΑΙ ΕΦΗΒΩΝ να προσέλθουν στην ημερίδα το πρωί της Παρασκευής και εκδηλώσουν το ενδιαφέρον τους, καταθέτοντας τις προτάσεις και τους προβληματισμούς τους.