Ο ανεξάρτητος οργανισμός Euro NCAP ανακοίνωσε τους αριστεύσαντες ανά κατηγορία με βάση τις 53 δοκιμές πρόσκρουσης που πραγματοποίησε την περασμένη χρονιά.

Οι καθιερωμένες δοκιμές πρόσκρουσης (crash tests) έχουν καταστεί πλέον εκ των ουκ άνευ για κάθε νεότευκτο μοντέλο που σήμερα ξεκινά την καριέρα του, τόσο στην Ευρωπαϊκή όσο και στην παγκόσμια αγορά αυτοκινήτου. Δεδομένο είναι πλέον πως με τη διαρκή εξέλιξη της τεχνολογίας, σε συνδυασμό με την προσθήκη μιας πλειάδας προηγμένων συστημάτων, τα σύγχρονα αυτοκίνητα έχουν καταστεί εξαιρετικά ασφαλή σε κάθε είδους αντίστοιχη δοκιμή.

Τη χρονιά που μόλις πέρασε, ο οργανισμός Euro NCAP δημοσίευσε τα αποτελέσματα για 53 νέα μοντέλα που διατίθενται στην ευρωπαϊκή αγορά, μεταξύ των οποίων ήταν και το πρώτο εμπορικά διαθέσιμο ηλεκτρικό όχημα: το Nissan Leaf. Έντεκα από τα αυτοκίνητα αυτά κατάφεραν να αποσπάσουν τη διάκριση των τεσσάρων αστέρων, ενώ τα… φτωχότερα αποτελέσματα ανάμεσα σε όλα σημείωσε το Dacia Duster αποσπώντας μόλις τρία αστέρια.

Τα μοντέλα που σημείωσαν την κορυφαία επίδοση ανά κατηγορία είναι τα εξής:

Κατηγορία: Μικρά offroad και 4×4 Audi Q3

Κατηγορία: Σουπερ μινι Chevrolet Aveo

Κατηγορία: Μικρά Οικογενειακά Ford Focus

Κατηγορία: Μικρά MPV Mercedes B-Class

Κατηγορία: Μεγάλα οικογενειακά Volvo V60



Οι επιλαχόντες σε κάθε κατηγορία είναι τα μοντέλα Chevrolet Malibu, Mercedes M Class, Toyota Yaris, Lexus CT200h, Opel Zafira Tourer, Hyundai ix20, και BMW X1. Ειδική μνεία πρέπει να γίνει και στο Ford Ranger, το μοναδικό pick up μοντέλο που έχει δοκιμαστεί από το Euro NCAP, το 2011. Πιο συγκεκριμένα, το Ranger απεδείχθη το πιο ασφαλές μοντέλο του είδους αποσπώντας υψηλές βαθμολογίες σε όλους τους τομείς της αξιολόγησης, κυρίως στην προστασία των πεζών.

Με τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα να έχουν πλέον εισέλθει δυναμικά στην ευρωπαϊκή σκηνή, η οργανισμός EuroNCAP δημοσίευσε τη χρονιά που πέρασε τα αποτελέσματα των αντίστοιχων δοκιμών για τέσσερα αυτοκίνητα του είδους. Επί του προκειμένου, το Nissan Leaf κατάφερε να διακριθεί, όντας το πρώτο στο είδος του, με πέντε αστέρια ως συνολική βαθμολογία.

Την ίδια στιγμή, ο οργανισμός Euro NCAP βράβευσε πολλούς κατασκευαστές και μοντέλα αυτοκινήτων για τα προηγμένα συστήματα ασφαλείας τους, τα οποία δεν έχουν ακόμη περιληφθεί στο σύστημα αξιολόγησης. Πιο συγκεκριμένα, το Ford Focus, που προσφέρονται με τα προαιρετικά Active City Stop, Driver Alert Forward Alert και Lane Keeping Aid. Κορυφαία ήταν και η επίδοση των Mercedes B-Class και Volvo V60, που επίσης βραβεύτηκαν για τα συστήματα Collision Prevention Assist και City Safety, αντίστοιχα (σημ.: πρόκειται για δύο «αυτόνομα» συστήματα πέδησης έκτακτης ανάγκης.

Για το 2012, ο ανεξάρτητος οργανισμός Euro NCAP εισάγει αυστηρότερους κανόνες, αυξάνοντας την ελάχιστη βαθμολογία στις δοκιμές πρόσκρουσης με πεζό από 40% σε 60%, αντανακλώντας με τον τρόπο αυτό τις σταδιακές βελτιώσεις που εισήγαγαν οι αυτοκινητοβιομηχανίες τα τελευταία χρόνια στον τομέα αυτό.

(4troxoi)

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook