Στο θέμα των αγωγών μεταφοράς ενέργειας, εστίασε η , υπό τον πρωθυπουργό, Γ. Παπανδρέου, σύσκεψη στη Βουλή, η οποία είχε τον χαρακτήρα ενημέρωσης ενόψει και της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ στις 4 Φεβρουαρίου για θέματα ενέργειας.

Η ενημέρωση αφορούσε την κατάσταση -τροφοδοσία, κατευθύνσεις, διακλαδώσεις, οικονομικά και γεωπολιτικά συμφέροντα- των αγωγών Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολης, Nabucco, Southstream και ITGI.

Σε επερώτηση του ΛΑΟΣ για τον ανεκμετάλλευτο ορυκτό και γεωθερμικό πλούτο της χώρας  ο υφυπουργός Γ.Μανιάτης, υπογράμμισε πως «δεν χρειάζεται η πατρίδα μας νέους μύθους. Δεν θα γίνουμε Ελ Ντοράντο, ή Σαουδική Αραβία, αλλά δεν είμαστε και ψωροκώσταινα από πλευράς ορυκτού πλούτου.
 
Παραθέτωντας ωστόσο στοιχεία τόνισε ότι διαθέτουμε σημαντικό ορυκτό πλούτο σε ποσότητα και ποιότητα, ίσως στην κορυφή των προικισμένων από τη φύση χωρών στην Ευρώπη».

Ο υφυπουργός Ενέργειας, ενημέρωσε τη Βουλή πως τα μετρημένα αποθέματα της χώρας σε πολύτιμα μέταλλα αξιολογούνται σε 38 δισ. ευρώ, με βάση τις τρέχουσες τιμές – σε βάθος όμως, 30ετίας.

Η κυβέρνηση επεξεργάζεται μια εθνική στρατηγική για την αξιοποίηση του ορυκτού πλούτου της χώρας, η οποία θα αποκρυσταλλωθεί τους επόμενους μήνες, με στόχο -συν τοις άλλοις- την επιτάχυνση της διαδικασίας περιβαλλοντικής αδειοδότησης των εξορυκτικών και μεταλλουργικών δραστηριοτήτων.

in.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook