Πρωταθλήτρια… της κερδοσκοπίας έχουν μετατρέψει την Ελλάδα τα καρτέλ των πολυεθνικών επιχειρήσεων. Πουλάνε τα προϊόντα τους ακριβότερα έως και 96,5% σε σχέση με άλλες χώρες της Ε.Ε.

Το υπουργείο Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας διενήργησε τιμοληψίες για 70 προϊόντα στη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ιταλία, την Ισπανία, τη Βουλγαρία και στο Ηνωμένο Βασίλειο, διαπιστώνοντας πως ένα στα τέσσερα βασικά αγαθά νοικοκυριού πωλείται από ξένες εταιρείες leaders της ελληνικής και παγκόσμιας αγοράς ακόμη και σε διπλάσιες τιμές.

Τα στοιχεία παρουσίασαν χθες στους δημοσιογράφους ο αναπληρωτής υπουργός Σωκράτης Ξυνίδης, ο γενικός γραμματέας Εμπορίου Στέφανος Κομνηνός και ο ειδικός γραμματέας της Υπηρεσίας Εποπτείας Αγοράς Γιώργος Στεργίου, κάνοντας γνωστό ότι η έρευνα αυτή, όπως και ειδική έκθεση για την πορεία των τιμών στη χώρα μας, έχουν παρουσιαστεί στον πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο.

Μάλιστα, οι κ. Κομνηνός και Στεργίου επισήμαναν κατά την παρουσίαση των τιμοληψιών ότι «σε συγκεκριμένες κατηγορίες προϊόντων υπάρχουν ενδείξεις για εναρμονισμένες πρακτικές και κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης από επιχειρήσεις». Πρόσθεσαν δε πως τα στοιχεία αυτά εστάλησαν στην Επιτροπή Ανταγωνισμού.

Η ανεξάρτητη διοικητική αρχή για τον ανταγωνισμό συγκεκριμένα ερευνά τις κατηγορίες των προϊόντων, τα οποία πωλούνται στην Ελλάδα ακριβότερα σε σχέση με τις υπόλοιπες έξι χώρες της Ε.Ε.

Αυτές είναι τα είδη προσωπικής υγιεινής, τα οποία πωλούνται με τιμές υψηλότερες έως και 96,5%, τα απορρυπαντικά που διατίθενται στην Ελλάδα ακριβότερα μέχρι και 44,2%, τα αναψυκτικά τα οποία οι Ελληνες πληρώνουν με τιμές υψηλότερες έως και 51,3%, τις μπίρες που είναι ακριβότερες μέχρι 38%, ενώ και τα δημητριακά έχουν τιμές υψηλότερες έως και 46,96%.

Παράλληλα, οι κ. Στεργίου και Κομνηνός ανακοίνωσαν πως οι τιμές αυτές στις συγκεκριμένες κατηγορίες των προϊόντων είναι υπερβολικά υψηλές και μάλιστα ακόμη κι αν αφαιρεθούν οι φόροι και πάλι η Ελλάδα αναδεικνύεται πρωταθλήτρια.
Ο γενικός και ο ειδικός γραμματέας αναφέρθηκαν επίσης και σε σειρά πρωτοβουλιών που προωθεί το υπουργείο Ανάπτυξης προκειμένου να ανοίξει η αγορά και να μειωθούν τα εμπόδια στη λειτουργία των επιχειρήσεων:

  • Θα καταργηθεί η υποχρέωση των επιχειρήσεων να υποβάλλουν τιμοκαταλόγους στις υπηρεσίες του υπουργείου Ανάπτυξης. Εχει διαπιστωθεί πως με τον τρόπο αυτό συντηρούνται «πλασματικές» τιμές χονδρικής, καθώς οι πραγματικές προκύπτουν μετά τις εκπτώσεις και τα πιστωτικά. Ταυτόχρονα, οι εταιρείες τις διατηρούν τεχνητά σε υψηλά επίπεδα.
  •  Ασκούνται πιέσεις στα συναρμόδια υπουργεία Μεταφορών και Υγείας ώστε να αλλάξει το αναχρονιστικό κανονιστικό πλαίσιο των μεταφορών και των αποθηκών (logistics). Το μεταφορικό κόστος επιβαρύνει κατά 10 με 15% τις τελικές τιμές των προϊόντων. Είναι χαρακτηριστικό πως η μεταφορά ενός κιβωτίου προϊόντων από τον Πειραιά στο Ηράκλειο της Κρήτης κοστίζει όσο η διακίνησή του από τον Πειραιά στην Ολλανδία.

Αλλο ένα παράδοξο είναι πως, ενώ επιτρέπεται στα φορτηγά?ψυγεία Δ.Χ. και η μεταφορά ξηρών φορτίων, στα Ι.Χ. απαγορεύεται.

  • Το υπουργείο Ανάπτυξης δεν αποκλείεται σε συνεργασία με το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων να ανοίξει το θέμα της διάρκειας ζωής του φρέσκου παστεριωμένου γάλακτος.

Στην 23η θέση ανάμεσα σε 30 χώρες της Ευρώπης

Στην 23η θέση ανάμεσα σε 30 χώρες της Ευρώπης βρίσκεται ο εναρμονισμένος δείκτης τιμών καταναλωτή της Ελλάδας, σύμφωνα με το υπουργείο Ανάπτυξης, που επικαλείται στοιχεία της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας.
Για τον Δεκέμβριο ήταν στο 2,4% κι αν αφαιρεθούν οι φόροι, τότε πέφτει στο 1,15%.

Ωστόσο, σε πολλές κατηγορίες προϊόντων και υπηρεσιών διαπιστώνονται ανατιμήσεις και στη σχετική έκθεση που παρουσίασε η πολιτική ηγεσία του υπουργείου στον πρωθυπουργό αναφέρονται τα εξής:

  • Στη διατροφή και στα μη αλκοολούχα ποτά, οι συνεχιζόμενες ανοδικές πιέσεις των τιμών οφείλονται στις αυξήσεις του συντελεστή ΦΠΑ. Επίσης ανέβηκαν οι πρώτες ύλες (ζάχαρη +21,5%, σιτηρά +34,9%, καφές +31,2%, λιπάσματα +17,7%, σε ετήσια βάση) και οι τιμές παραγωγού (αγελαδινό γάλα +14,2% σε ετήσια βάση).

Οι τιμές των καυσίμων επηρέασαν το κόστος μεταφοράς και διακίνησης των προϊόντων λόγω των τιμών των καυσίμων (πετρέλαιο BRENT +32,7%, σε ετήσια βάση).

  • Στα αλκοολούχα ποτά και στον καπνό οι ανατιμήσεις οφείλονται αποκλειστικά στην αύξηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης.
  • Στη στέγαση και τις μεταφορές οι ανατιμήσεις οφείλονται αποκλειστικά στη ραγδαία αύξηση των τιμών των καυσίμων (θέρμανσης και κίνησης αντιστοίχως).

Πρόστιμο στη PHILIPS

Το πρώτο πρόστιμο σε πολυεθνική επιχείρηση ανακοίνωσε ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, Σωκράτης Ξυνίδης. Πρόκειται, όπως ο ίδιος είπε, για την εταιρεία PHILIPS η οποία στο πλαίσιο των ελέγχων για τις ενδοομιλικές συναλλαγές δεν υπέβαλε τα απαιτούμενα στοιχεία κι επίσης όσα κατέθεσε ήταν ελλιπή. Η εταιρεία, κατά τον κ. Ξυνίδη θα τιμωρηθεί με απόφασή του, που υπογράφεται σήμερα ή αύριο, με πρόστιμο ύψους 930.000 ευρώ. Εξάλλου, η Επιτροπή Ανταγωνισμού, στο πλαίσιο ελέγχων που κάνει για την ύπαρξη καρτέλ στην αγορά, έκανε στα γραφεία του Συνδέσμου εταιρειών κλάδου των τροφίμων έφοδο, καθώς η Γενική Γραμματεία Εμπορίου είχε γνωστοποιήσει στην αρμόδια αρχή στοιχεία για εναρμονισμένες πρακτικές.

imerisia.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook